Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Tomaslunds­skolan vann nationell skriv­tävling

Av över 3 000 bidrag var det nioåriga Nellie Nors historia som tog hem första­priset i förlaget Natur & kulturs skrivtävling. Klassen på Tomaslunds­skolan firade med boktårta och fick ny skriv­inspiration en livs levande författare.

Barn och fröken skär upp tårta

Precis före sommarlovet firade eleverna i årskurs tre på Tomaslundsskolan vinsten i Natur & kulturs skrivtävling med ett riktigt tårtkalas.

Hade det funnits några fallande knappnålar i treornas klassrum så hade de hörts. Koncentrationen när klassen gästades av författaren Mats Wänblad gick att ta på.

– Vi har fått lära oss mer om hur man påbörjar en historia och hur man håller intresset uppe, säger Nellie Nors.

Hon har bevisligen redan en hel del kunskaper i ämnet. Nellies historia ”Äventyret i parken” valdes ut bland över 3 000 inskickade bidrag i Natur & kulturs årliga skrivtävling.

– Du skulle hört vilket jubel som utbröt när vi fick veta att vi vunnit. Det lät som på en fotbolls­match, säger läraren Jenny Falkenhem och skrattar.

Får inspiration

Vinsten var ett gäng nya böcker till klass­biblioteket, läsdagböcker för hela klassen, ett tårtkalas och inte minst ett författar­besök av Mats Wänblad, vars böcker om ABC-klubben är välkända för eleverna på Tomaslunds­skolan och används som läromedel från förskoleklass till årskurs tre i hela landet.

Wänblad har även gett ut en rad både skön- och facklitteratur för barn och ungdomar och hjältinnan i hans böcker om privatdetektiv D. E. Tektor har bland annat synts i Kamratposten och på Arlas mjölkpaket.

– Jag tycker om att vara ute och prata med elever i skolorna, jag får massor av inspiration själv, säger Wänblad som menar att det alltid kommer att finnas utrymme för en god historia.

– Man hör ibland att skrivandet och berättandet skulle vara på utdöende. Men det är ju precis tvärtom. Det har aldrig funnits så många historier som nu och så många kanaler som ska fyllas med innehåll. Är man en bra historie­berättare och kan skriva behöver man aldrig bli arbetslös, säger han.

Under besöket på Tomaslunds­skolan gav han eleverna tips på hur man fyller en berättelse med innehåll som gör att läsaren vill hänga kvar och menade bland annat att det behövs motsats­förhållanden. Precis det hade Nellie Nors lyckats med i sin historia.

– Nellies berättelse börjar gulligt, men sen inser man att det är för gulligt för att vara sant. Och så börjar det hända massa saker, säger Jan Wilhelmsson, kund­ansvarig för Natur & kultur i Jönköpings län.

En bokslukare

Jenny Falkenhem berättar att klassen pratat mycket kring vad som gör en bok intressant och tränat på hur man bygger upp en berättelse med stycke­indelningar och dialoger. Hon brinner för språk och litteratur och vill gärna föra vidare passionen till sina elever.

– När man blir fångad i en bok är det nästan som att man hamnar i en annan värld en stund, säger hon.

Nellie Nors håller med. Hon är själv en bokslukare och plöjer minst en bok i veckan.

– Mina favoritböcker är Mysteriet på Hester hill och Mysteriet på Örnklippan. Jag gillar tjocka böcker, säger hon och måttar med tummen och pekfingret.

– Nellie är fantastiskt duktig på att skriva. Jag tror att vi kan ha en blivande författare här i klassrummet, säger Jenny stolt.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500