Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Krafttag för att minska matsvinn ger resultat

Det slängs avsevärt mycket mindre mat nu än i höstas. Det visar en ny mätning som måltids­service genomfört. Mindre tallrikar, små avfalls­hinkar, måltids­pedagogik och förändrade regler som gör att överbliven mat kan åter­användas är några av framgångs­faktorerna.

Kock i förskolekök med en bunke med deg

Malin Norelius, kock på Tändhattens förskola, i full färd med att ta till vara på rester. Tack vare ändrade regler från Livsmedelsverket kan överbliven gröt bli mumsiga knäckebröd till förskolebarnen. Något som påverkat matsvinnet i positiv riktning.

Att minska matsvinnet har varit tydligt huvud­fokus för måltids­service sedan i höstas. Varje vecka slängdes 1 330 kilo mat från tallrikar och servering, i pengar kostade det Vetlanda kommun ungefär 30 000 kronor i veckan eller drygt en och en halv miljon på ett år. Men efter ett rejält krafttag har trenden vänt.

– Både tallriks­svinn, alltså det som slängs av vad man tagit till sig, och kantin­svinn, den mat som varit ute i serveringen, har tagit ett rejält hopp neråt i senaste mätningen. Det är förstås väldigt glädjande, säger kostchef Lena Ottosson.

Mindre tallrikar och kärl

Insatserna har sett olika ut på olika håll. Exempelvis har mindre mat­tallrikar köpts in på en del skolor.

– Där ser vi en enorm förändring. Eleverna tar inte så mycket mat på en gång utan hämtar igen om de vill ha mer, säger Ottosson.

I serveringen har man jobbat med mindre kärl som istället fått fyllas på vid behov. Även sophinkarna har minskats.

– Tidigare har det varit lite större hinkar med grön påse i där eleverna kunnat slänga överbliven mat. Att byta till mindre kärl har en psykologisk verkan, man slänger inte lika mycket då, säger Ottosson.

Fler förskolor har infört måltids­pedagogik där man jobbar med att öka barnens delaktighet i och kunskap kring maten och måltids­situationen.

– Det kan exempelvis handla om att visa hur en kålrot ser ut och låta barnen smaka på den. När barnen vet vad som finns i rotmos är de mer benägna att smaka.

Nya livsmedelsregler

I månads­skiftet mars-april kom nya riktlinjer från Livsmedels­verket kring hanteringen av mat som också påverkat matsvinnet i positiv riktning. Tidigare skulle allt som varit ute i serveringen slängas, numera är köken fria att ta tillvara på maten i nya rätter, under förutsättning att den hettas upp innan den används igen.

– Det har inneburit att vi exempelvis kan baka på rårivna morötter, laga gratänger av pasta och göra knäckebröd av gröt, säger Lena Ottosson.

I samarbete med kommunikations­enheten har affischer satts upp på skolorna för att informera eleverna om hur mycket som slängs och hur de kan hjälpa till.

– Det har säkert påverkat. Sen är eleverna engagerade i detta också och mäter själva matsvinn ibland, vilket också ger ringar på vattnet, säger Ottosson.

Håller budget

Totalt har matsvinnet minskat med nästan 17 gram per person och dag, från 57,5 gram i höstas till 40,3 gram under våren. Totalt har matsvinnet minskat med 450 kilo varje vecka.

– För oss innebär det att vi kan hålla oss inom vår livsmedels­budget. Det vi köper in äts upp och används istället för att slängas i soporna, säger Lena Ottosson.

Nästa steg är att mäta med hjälp av en mall som Livsmedels­verket tagit fram. Den är generell för hela landet och mäter hur mycket mat som produceras och hur stor andel av den som slängs.

– I dagsläget vet vi inte det. Handlar det om en låg siffra så kanske vi får vara nöjda där vi är nu, annars får vi göra nya insatser för att få ner det ytterligare.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500