Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Matlådor ska minska matsvinn på skolor

Mindre mat kastas bort när personal fått möjlighet att ta med sig mat från skol­restaurangerna hem. Nu finns intresse från fler att haka på.

Mat i kärl i matbespisning

Den mat som blir över i serveringen i skolornas restauranger kan köpas av personalen vilket bidragit till att minska matsvinnet.

Som ett led i att minska matsvinnet började måltids­service för en månad sedan med matlådor på fyra utvalda skolor: Ekenässjön, Landsbro, Holsby och Njudungsgymnasiet. All personal på skolorna har kunnat ta med sig mat som är kvar i serverings­disken när skol­restaurangerna stänger för dagen. Enligt kostchef Lena Ottosson har det totalt handlat om ett trettiotal portioner sedan start.

– Det är positivt när vi kan sälja maten istället för att slänga den. Vi får lite intäkter samtidigt som vi minskar matsvinnet, säger hon.

Tar med egen låda

Att ta med sig mat hem kostar 34 kronor per portion,. Matlådan tar man med sig själv hemifrån och fyller med det man själv vill ha. Betalningen görs via Swish.

– Det handlar om att förenkla så mycket som möjligt och inte skapa något merarbete för vår köks­personal som det hade blivit om vi skulle förvara och packa matlådorna, säger Lena Ottosson.

Enligt Ottosson ska matlåde­satsningen utvärderas för att därefter troligen utökas till fler skolor och kanske även andra verksamheter inom måltidsservice.

– Vi kommer att fortsätta. Det finns redan fler skolor som är intresserade, säger hon.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500