Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Enklare att uppfylla altandrömmen

Går du i altanbyggartankar? Från och med 1 juli 2019 kan det bli större frihet att bygga altaner utan bygglov. Men se upp. Det är skillnad på altan, veranda och inglasat uterum.

Kanske kan du snart snickra din altan utan bygglov, går förslaget igenom träder det i kraft redan den 1 juli 2019.

Sommaren är i antågande. Det innebär grill och utomhushäng, något som kan få altaner att poppa upp som svampar i Vetlandabornas trädgårdar. I ett förslag från regeringen är tanken att bygglovet för att bygga en altan slopas. På miljö- och byggförvaltningen i Vetlanda kommun vill man därför redan nu reda ut begreppen för att slippa missförstånd.

– Läs på innan du hämtar hammaren, säger byggnadsinspektör Jennie Adolfsson. Förslaget underlättar för dig som vill bygga, men vi ser även att tillsynsärendena kan öka. Många verkar tolka altan som ett inglasat uterum och att det är fritt fram att bygga stora skärmtak, men då kan det istället bli tråkiga byggsanktionsavgifter som påföljd. Kom även ihåg att detta än så länge bara är ett förslag som ännu inte beslutat.

Regeringens förslag om ett undantag i plan- och bygglagen ska nu skickas till Lagrådet och föreslås träda i kraft den 1 juli 2019. Här kommer lite riktlinjer för dig som vill ha ett projekt till sommaren.

Definition altan:

 • En altan är en byggnadsdel uppburen på pelare eller liknande, oftast öppen och utan tak, till skillnad mot en veranda.

Förslaget innebär att man utan bygglov får uppföra:

 • altaner som inte är högre än 1,8 meter från markytan och byggs inom 3,6 meter från ett en- och tvåbostadshus. Altanen får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen om inte grannarna medger det. Man får fortfarande ha högst 15 kvadratmeter skärmtak över altanen.

Det krävs fortfarande bygglov för:

 • skärmtak som är större än 15 kvadratmeter.
 • inglasning av en altan under ett befintligt tak, eller inglasning av en altan med ett nytt tak. Det har ingen betydelse om altanen är i direkt anslutning till huset eller om den är fristående.
 • ett helt nytt uterum med nytt tak, nya väggar eller inglasning. Det räknas som en tillbyggnad om det görs i direkt anslutning till huset och som en nybyggnad om det görs fristående.

Uppdatering 1 juli
Förslaget slogs igenom i början av juni 2019.
Läs mer om de nya reglerna på vår sida för bygglov.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  500