Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Skolvalet till förskoleklass klart – kö till skolor i centralorten

Skolvalet till förskoleklass fick göras om när syskon­­förturen visade sig bryta mot lagen. Valet är nu avslutat och placeringarna är klara. Trots intensivt arbete har inte alla elever kunnat få sitt första­hands­val och nu är det kö till några skolor.

Tomaslundsskolan

Tomaslundsskolan är en av de skolor som det är kö till.

– Vi har försökt att möta allas förstahandsval, men på grund av att det är trångt i våra skolor når vi tyvärr inte hela vägen, berättar skolchef Henrik Wågesson. I konkreta siffror är det 16 elever som får sitt andrahandsval och fem som får sitt tredjehandsval.

I första hand har vi tittat på vårdnads­havarnas önskemål när vi placerat eleverna. Därefter har avståndet mätts upp, dels från hemmet till de önskade skolorna och dels till den så kallade referensskolan, det vill säga den skola som ligger närmast hemmet undantaget den skola man valt. Placeringarna har sedan gjorts med hjälp av ett skolvalsprogram som tar hänsyn till både avstånd och önskemål.

– Vi har gått väldigt noggrant tillväga när vi gjort placeringarna så att allt gått rätt till. Alla vårdnadshavare kommer att få brev hem med besked om vilken skola de får, säger Henrik Wågesson.

Kö till några skolor

De som inte fått sitt förstahandsval står nu i kö till sina önskade skolor. Har man fått sitt tredjehandsval står man i kö både på sitt första- och andrahandsval.

– När vi nu är helt klara ser vi att tre skolor i centralorten har kö och där sticker Tomas­lunds­skolan ut med längst kö. Näst längst kö är det till Norrgårdsskolan och därefter till Brunnsgårdsskolan, säger Henrik Wågesson.

Om det uppstår lediga platser på någon skola erbjuds elever i kö plats på skolan. Det systemet tillämpas till och med den 31 augusti. Därefter måste man ansöka om skolbyte om man fortfarande vill byta skola.

Hör gärna av dig om du har frågor

Om du har frågor om skolvalet är du välkommen att kontakta Linda Norén på barn- och utbildningskansliet via e-post utbildning@vetlanda.se eller telefon 0383-972 77.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500