Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Nior prisades för spännande idéer som kan utveckla Vetlanda

En mötesplats för alla och en app där man kan boka upp sig för både scenframträdanden och försäljning av egna produkter. Det var det vinnande bidraget när niorna presenterade sina idéer om hur Vetlanda ska kunna utvecklas och locka fler att både flytta hit och stanna kvar.

Vinnarna i Innovation camp

Philip Jensmark, Sara Axelsson och Maja Törnqvist kom tillsammans med klasskamraterna på idén till en app som ska öka engagemanget och stoltheten bland kommuninvånarna. För det prisades de nyligen med en check från Stiftelsen Werner von Seydlitz.

Hur kan vi använda den digitala tekniken för att få fler ungdomar att engagera sig i och lyfta bygdens unika möjligheter? Det är fråge­ställningen som eleverna i nian på Withala­skolan och Mogärde­skolan jobbat med under vintern i ett projekt som drivs av Ung företagsamhet.

Nyligen hölls en presentations­dag där två finalister fick presentera sina idéer för en jury bestående av företrädare för Nuvab, Nyföretagar­centrum, Science park, Stiftelsen Werner von Seydlitz och Vetlanda kommun.

Två bra förslag

I prispotten låg en summa om 5 000 kronor och striden stod mellan Mogärde­skolans 9C och deras idé med en Vetlandaapp och Withala­skolans 9H som spånat fram en eventapp för att få fart på aktiviteterna både i stan och på landsbygden. Två riktigt bra förslag menade juryn som hade en lång överläggning innan Mogärde­skolan slutligen korades till vinnare.

– Det känns jättebra! Det är kul att våra idéer blivit hörda, säger Maja Törnqvist, Sara Axelsson och Philip Jensmark som tagit på sig att hålla i presentationen för 9C:s räkning.

Blev motiverade

Deras appidé går ut på att samla bland annat handel och föreningsliv på en gemensam plattform där användarna ska kunna få notiser om vad som är på gång. Klassen ville även skapa en mötes­plats, exempelvis i en park, med en öppen scen och en kiosk.

– Via appen skulle man kunna boka in sig för att göra en spelning eller en föreställning, eller om man vill sälja sina prylar i kiosken, säger de.

Maja, Sara och Philip berättar att de hämtat inspiration från bland annat Kalmar när de tillsammans med klass­kamraterna spånat fram idéerna. Och kanske kommer appen i framtiden att bli verklighet.

– Juryn motiverade oss till att fortsätta och fick oss att inse att det är något som faktiskt skulle funka. Att vi själva kan vara delaktiga i att utveckla Vetlanda, säger de.