Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Barnskötare ska kunna få fast anställning inom förskolan

Även utbildade barnskötare ska kunna få en tillsvidareanställning inom förskolan. Det är ett sätt att öka nuvarande kompetens­nivå och samtidigt få fler förskol­lärare på lång sikt.

Leksaker på förskola

Enligt beslutet ska 30 procent av den fasta personalen inom förskolan kunna vara barnskötare.

Fullmäktige har sagt ja till en motion om att börja anställa barnskötare igen inom förskolan.

– Det innebär att vi säkerställer att den personal som arbetar i förskolan har en utbildning med inriktning mot barn. Det blir en bättre kontinuitet i arbetslagen och för barnen, säger verksamhets­chef Ingela Nyberg.

Tidigare har endast utbildade förskollärare kunnat få fast­anställning, vilket medfört att vi idag har en hög andel legitimerade lärare inom förskolan. Men en förändrad arbets­marknad i kombination med att förskolan i Vetlanda kommun vuxit rejält har gjort att det är svårt att rekrytera behöriga förskollärare.

Insatser på kort och lång sikt

– Barn i förskolan ska, i likhet med övriga skolformer, mötas av legitimerade lärare som har kunskap och insikt i små barns lärande och utveckling och som kan ge barnen bästa möjliga stöd och förutsättningar att utvecklas. Det har varit vår ambition och är det fortfarande. Men för att komma dit behöver vi insatser och strategier både på kort och lång sikt. Att anställa barnskötare är en del i det, säger Ingela Nyberg.

På sikt ska anställda barnskötare kunna erbjudas möjlighet att utbilda sig till förskollärare.

Enligt kommun­fullmäktiges beslut ska max 30 procent av den tillsvidare­anställda personalen på en förskola bestå av barnskötare.