Hurra – vi har landets bästa aktivering

Vetlanda kommun är bäst. Ja, i alla fall på att aktivera våra äldre och se till att de inte upplever ensamhet på kommunens särskilda boenden. Det visar socialstyrelsens senaste undersökning.

Vetlanda kommun är bäst i landet på aktivering. På bilden ser vi Carl.Olov Waldo som bor på Norrgården.

Carl-Olov Waldo bygger en fågelholk i sällskap med huskatten Rocky.

En vinn vinn-situation i dubbel bemärkelse. För att bli bäst i landet på aktivering krävs engagerade aktiveringsledare och inte minst nöjda aktiverade.

– Jag är själaglad att få vara en del av detta, vi grejar med allt möjligt. Det är uppskattat att ha något att göra. Det går inte att sitta och titta på tv hela dagarna, just nu bygger jag en fågelholk, säger Carl-Olov Waldo som bor på Norrgården.

Jubel och applåder

Tidig måndagsmorgon överraskades 22 aktiveringsledare med fika och blommor i stadshuset av verksamhetsutvecklare Gabriella Mathur, Anders Bengtsson (M) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och funktionschef för särskilt boende, Joakim Hedström. När siffrorna presenterades utbröt jubel och applåder när det visade sig att Vetlanda låg i topp.

– Det känns fantastiskt. Bäst i hela Sverige, ja det är nästan för stort för att vara sant, säger aktiveringsledare Sara Åverling med ett leende och fortsätter.

– Vi gör verkligen allt för att våra kunder ska stå i fokus och vara delaktiga i våra aktiviteter. Det är allt från frågesport och dans till sång och bakning, det händer massa olika saker hela tiden och det är verkligen glädje från morgon till kväll.

90 procent är nöjda

Öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre. Så heter undersökningen som socialstyrelsen nu alltså presenterat. Vetlanda kniper förstaplatsen när det kommer till aktivering, totalt räknat i hela landet. För kategorin "Särskilt boende i sin helhet" blir det en hedrande 14:e plats. Det är de boende själva som svarat på undersökningen.

– Det är ett fantastiskt resultat och jätteroligt att sätta Vetlanda på kartan med något så viktigt som god vård till våra äldre. Det här visar att de boende trivs och är nöjda och det är ett väldigt bra betyg. Vi har otroligt duktiga och kreativa aktiveringsledare, de är verkligen värda detta, avslutar Gabriella Mathur.