Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Skolvalet för elever i centralorten görs om

Du som har ett barn som ska börja förskoleklass till hösten och bor i centralorten, det vill säga Vetlanda, behöver göra ett nytt skolval.

Skolval

Exempel på principen om relativ närhet. Adrian har 800 meter till sin önskade skola och 950 meter till näst närmaste skola (950-800=150 meter). Hanna har 600 meter till sin önskade skola och 650 till sin näst närmaste skola (650-600=50 meter). Adrian får platsen på den önskade skolan eftersom han skulle få längre till den alternativa skolan.

I Vetlanda kommun har vi haft något som vi kallar för syskon­förtur, det innebär att elever som ska börja skolan och har ett äldre syskon har förtur till en plats på samma skola. Men enligt en dom i kammar­rätten bryter syskon­förtur mot skollagen.

I skolvalet får du som vårdnads­havare göra tre rangordnade val av skolor. I urvalet tar vi i första hand hänsyn till vad du som vårdnads­havare önskar, i andra hand till principen om relativ närhet. Undantag kan göras av särskilda skäl och beslutas av grundskolechef i varje enskilt fall.

Relativ närhet innebär att om två barn har valt samma skola har det barn förtur som har längst väg till en alternativ skola.

– Vi har velat tillämpa syskonförtur eftersom det kan hjälpa flerbarnsfamiljer i sitt livspussel. Men nu har detta slagits fast av kammar­rätten och eftersom högsta förvaltnings­domstolen har valt att inte pröva domen betyder det att det är en vägledande dom. Gör vi något annat så bryter vi mot lagen, säger skolchef Eva Gustafsson.

Alla vårdnadshavare som berörs kommer att få information via post. Det finns även uppdaterad information på vår service­webb och i Vklass. Valet gör du via vår e-tjänst för skolval till förskole­klass. Sista dag att ansöka är 27 mars.

Du som bor utanför Vetlanda berörs inte.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500