Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Enklare att få serviceinsatser för dig över 90 år

Nu blir det enklare för äldre att få hjälp i vardagen med exempelvis städ, tvätt och inköp. Du som är över 90 år och känner att du har behov av hjälp ska kunna få det direkt utan handläggning och utredning.

Ledstång

Du som är över 90 år och har behov av hjälp i högst fem timmar per månad ska kunna få det utan utredning och handläggning.

 Vård- och omsorgsnämnden vill att alla invånare som är över 90 år ska kunna erbjudas serviceinsatser i hemmet utan att det först ska prövas av en handläggare.

– Det innebär att vi ökar tryggheten för kommun­invånarna och samtidigt får möjlighet att minska handläggnings­tiderna, säger nämndordförande Anders Bengtsson (M).

Upp till fem timmar

I dagsläget är det få eller ingen över 90 år som får avslag vid ansökan om serviceinsatser eller särskilt boende. Att handläggnings­tiden plockas bort och ersätts med en förenklad behovs­prövning innebär att dessa personer kan få hjälp snabbare samtidigt som tid frigörs för våra handläggare.

För att en förenklad prövning ska bli aktuell måste behovet av serviceinsatser vara mindre än fem timmar i månaden. Har man ett större behov än så kommer bistånds­bedömning att ske som tidigare.

– Det handlar om att vi vill kunna göra en bedömning för att undvika att missa behov, säger Anders Bengtsson.

Kostnaderna för serviceinsatserna motsvarar ordinarie hemtjänstavgift.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500