Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Förslag till trafik­strategi

Vetlanda utvecklas och allt fler väljer att bo, arbeta och besöka kommunen. I takt med att kommunen växer, ökar behovet av effektiva transporter. Samtidigt växer utmaningen att minska miljö­påverkan och begränsa ut­släppen av växthus­gaser. Vetlanda har stora ut­maningar att hantera för att kunna erbjuda god tillgäng­lig­het och samtidigt uppnå en håll­bar utveckling.

Buss 342 till Landsbro

Trafik­strategin är kommun­omfattande och tas fram med utblick till år 2050. Fram­tagandet av strategin har skett i projekt­form med väg­ledning av Trafik­verkets hand­bok ”Trafik för en attraktiv stad”.
‑ Vi ser att det finns en del utmaningar för kommunen när man ser till trafiken. Vi är en stor kommun till ytan och många bor utanför tät­orten vilket gör oss relativt bil­beroende. Frågan är hur vi kan ställa om mot ett mer hållbart transport­sätt? Där hoppas vi att trafik­strategin kan visa hur vi långsiktigt kan arbeta mot denna mål­sättning, säger Björn Wiberg, projekt­erings­chef.

Syftet med trafik­strategin är att utgöra ett dokument som samlar trafik­frågor och skapar en gemensam mål­bild av trafikens utveckling. Att med en lång­siktig inriktning formulera strategier som bidrar till att nå kommunens över­gripande mål om att planera för en håll­bar utveckling i kommunen. Strategin ska ge väg­ledning och vara ett under­lag vid fram­tagande av andra planer, som till exempel översikts- och detaljplaner. Den ska även vara vägledande för satsningar inom kommunens trafik­miljö och tydlig­göra Vetlanda kommuns viljor med trafiken i olika kontakter med regionen, Trafik­verket, Läns­trafiken och andra instanser kopplade till trafiken.

Nu ges härmed tillfälle att under remiss­tiden, som nu pågår fram till och med 4 april 2019, lämna eventuella syn­punkter på trafik­strategin. Syn­punkter lämnas, eller skickas, in skriftligen senast 4 april 2019 till Tekniska kontoret, 574 80 Vetlanda, alternativt till tk@vetlanda.se. Vänligen ange diarie­nummer TK 2019/5 när du skickar in din synpunkt. Efter samman­ställning av inkomna syn­punkter kommer trafik­strategin tas upp i kommun­fullmäktige för beslut om antagande.

Du kan läsa hela förslaget här.