Ja till närvarokrav på föreningar

Det blir mindre bidrag till föreningskassan om föreningen i fråga väljer att avstå från det årliga möte som kultur- och fritidsnämnden i Vetlanda kommun anordnar. Det slog kommunfullmäktige fast under onsdagskvällen.

Idrottsföreningar, handikappföreningar och kyrkliga föreningar. Kärt barn har många namn. I Vetlanda kommun finns runt 150 bidragsberättigade föreningar. Men för att få kommunalt bidrag krävs från och med nu att någon representant från föreningen dyker upp på kommunens möte.

– Är man beredd att ta emot ett bidrag på allt från några tusenlappar till över 50 000 kronor från kommunen, då anser vi att det är ett ganska blygsamt krav att man kommer på det här mötet en gång om året. Samtidigt är självklart vår målsättning att ingen ska behöva bli av med några pengar, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Ska ge något positivt och gynna alla

Att föreningar har ont om tid och ibland måste prioritera det absolut viktigaste har Jonsson all förståelse för, men han är samtidigt noga med att poängtera att tanken är att träffarna ska ge något positivt och gynna alla.

– Du ska komma på den här träffen för att ta del av andras synpunkter och dela med dig av dina. Vi kan informera om nya regler eller nyheter. Du kanske kan inspireras av en duktig föredragshållare om ett ämne som angår alla och samtidigt skaffa ett större nätverk, det är några av de pluseffekter du ska få.

Möjlighet att anmäla tre representanter

Mötet kommer att informeras om i god tid och alla har möjlighet att anmäla tre representanter från sin förening. På så sätt borde sannolikheten att ingen kan gå till mötet den där tisdagskvällen och bli av med sitt bidrag vara noll menar Stewe. Han tillägger att hur mycket bidrag du än är berättigad till så är 10 000 kronor det högsta belopp som skrivs av vid en eventuell frånvara från årsmötet.

Vad händer nu efter att förslaget klubbat igenom av kommunfullmäktige?

– Vi kommer inom kort att gå ut med den här informationen så att alla föreningar vet vad som gäller. De kommer samtidigt att få ett datum inför höstens möte. Sedan återkommer vi längre fram med ett färdigt program och hoppas på stor uppslutning, avslutar Stewe Jonsson