Fortsättning följer efter negativt bokslut

Att vi har gått in i 2019 betyder inte att vi helt kan lämna 2018 bakom oss. Med oss in i det nya året har vi en kommunal nota på drygt 20 miljoner kronor, pengar som måste ”betalas tillbaka” under de närmaste tre åren. Det har blivit dags att presentera det preliminära bokslutet för 2018.

Barn- och utbildningsförvaltningen var en av kommunens verksamheter som visade på minusresultat under 2018.

Att kommunens resultat på närmare minus 21 miljoner kronor för 2018 är mycket pengar, det är nog alla överens om. Men om vi kikar på hela bilden, så är det inte fullt så nattsvart som det faktiskt låter.

– Det handlar inte om att försköna siffrorna, ett minus är ett minus. Men Vetlanda kommuns organisation har en nettobudget på runt 1,5 miljarder kronor. Det betyder att avvikelsen på 21 miljonerna är cirka en procent. Med en så stor verksamhet som vi bedriver blir en procent mycket pengar i slutändan, säger ekonomichef Andreas Eliasson.

Inte någon överraskning

Enligt Eliasson har kommunen haft som mål att ha ett positivt resultat på ungefär en procent under flera år och lyckats med det. Under 2018 blev avvikelsen mot budget istället ett negativt resultat, menar han.

– Vi visar, vad jag vet, sämre siffror än vi gjort någon gång tidigare. Samtidigt kommer detta inte som någon överraskning, siffrorna har egentligen pekat åt det hållet under hela 2018. Så nej, det är ingen nyhet. Men det är ändå besvärande och det får självklart konsekvenser. Det här är siffror som vi, enligt lag, måste se till att återställa inom de närmaste tre åren.

Kombination av många delar

I stora drag handlar det preliminära bokslutsunderskottet om att Vetlanda kommuns verksamheter har kostat mer än de pengar man räknat med. Intäkterna har totalt sett däremot följt den budget som lagts.

– Det stämmer. Kostnadssidan har blivit högre, vilket vi ser inte minst på vård och omsorgs, barn och utbildnings samt socialförvaltningens negativa slutsumma. I detta ryms exempelvis orsaker som att staten minskat stödet för LSS-insatser (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och då får vi de här konsekvenserna. Hade kommunen inte tappat delar av finansieringen för LSS hade resultatet varit runt noll istället, säger Eliasson och fortsätter:

– Det är en kombination av många bitar och bland annat resultatprognoserna ledde fram till den skattehöjning som det beslutades om inför 2019. Hade vi inte valt att göra den höjningen, då hade situationen sett mycket mer dramatisk ut. Nu har vi större förutsättningar att klara 2019 på ett bättre sätt, men vi kommer ändå att få hålla hårt i plånboken.

Vi måste låna pengar

En av baksidorna med att hamna under nollstrecket är att det finns mindre pengar för att finansiera våra investeringar. Vi måste se till att slutföra de investeringar som är beslutade och nu i rullning.

– Framförallt handlar det om byggnationen av våra skolor och förskolor. Det är satsningar vi har valt att prioritera, det kostar pengar och det får vi ta konsekvenserna av. I förlängningen betyder det att vi måste låna pengar för att kunna slutföra det vi påbörjat. Varje krona i förbättrat resultat innebär att vi behöver låna en krona mindre, säger Eliasson.

För att summera. Trots att det under mellan 2014-2017 blev 15-20 miljoner kronor plus varje år i kommunens bokslut, blev det alltså ett minus på drygt 20 miljoner kronor för 2018. Vad gör då kommunen för att säkerställa att det inte händer igen?

– Vi måste anpassa våra kostnader efter de intäkter vi har, det är enkel matematik. Det är en sak att göra ett sådant här resultat ett enstaka år, men det får inte bli något normalläge. Nu måste vi stabilisera ekonomin, anpassa oss och förstå att det är en tuff situation vi har framöver, avslutar Andreas Eliasson.