Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Så här tänker vi kring skolmaten

Skolmaten är en fråga som engagerar många. Bort med bönor! Laga husmanskost! Mer vegetariskt! Mindre vegetariskt! En del undrar hur vi tänker. Det svarar vi gärna på.

Kock i kök

Våra menyer bygger på rekommendationer från Livsmedelsverket.

Måltiderna i skolan har ett syfte. Det handlar om att eleverna ska få energi att orka med skoldagen, men också om lärande. Enligt skollagen måste skolorna servera närings­riktiga måltider vilket dels lär eleverna nya maträtter och dels grundlägger goda matvanor.

– Det handlar om att lära eleverna att äta rätt. Det är en grund som vi måste hålla oss till, precis som att de får lära sig matte, svenska och engelska, säger kostchef Lena Ottosson.

Mer frukt och grönt

Vetlanda kommun följer Livsmedels­verkets rekommendationer som i korthet går ut på att kosten ska innehålla mer frukt och grönt och mindre rött kött och charkvaror. Generellt äter elever idag för mycket mättat fett, socker och salt och för lite fisk, fullkorn, grönsaker, linser/bönor och frukt. Det är en trend som finns i hela landet och som Livsmedels­verket vill försöka vända för att kunna mota välfärds­sjukdomar som övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Där har skolorna en viktig insats att göra.

Med 4 000 elever som ska ha lunch varje dag är Lena Ottosson medveten om att det är svårt att tillfredsställa alla.

– Vi måste ha en bred meny. Vi kommer aldrig komma till punkten där alla tycker om all mat, det vet man ju bara hur det kan vara i familjen hemma. Men det är tillåtet att inte tycka om all mat, det är helt okej. Varje dag har vi val­möjligheter som gör att man kan plocka ihop en bra måltid även om man vill hoppa över en eller flera delar av det som serveras, säger Ottosson.

Inom måltids­service har vi i det nuvarande avtalet fantastiska råvaror för att tillaga alla måltider.Vi har färskt kött från Dackebygdens kött i Virserum, härliga färska grönsaker och frukt från vår grönsaksgrossist i Hässleholm, färsk kyckling från Guldfågel och många andra svenska produkter. Personalen gör ett stort arbete för att tillaga och hantera dessa råvaror på ett bra sätt så elever och personal ska bli nöjda.

Besökt elevråden

Personal från måltids­service, som är den kommunala enhet som ansvarar för allt som har med måltider att göra, har besökt Withala­skolan, Mogärde­skolan och Bäckseda skola för att prata med elevråden om skolmaten och hur arbetet runt den fungerar. Enligt Lena Ottosson har det varit intressanta möten där eleverna varit engagerade.

– Vi har till exempel pratat om husmans­kost. Vad menar man egentligen med det? Det är ett svårtolkat ord. Förr handlade det om hemlagad vardagsmat, som skulle bestå av billig, god och vällagad allmogemat, till exempel rotmos, kålpudding, ärtsoppa. Frågar man unga idag säger de pizza, pommes, taco och korv med mos, säger hon.

Lena Ottosson berättar att man på måltidsservice tar till sig av de synpunkter som kommer fram och gör en del förändringar i menyn. Här kommer nästa veckas meny inom skolan för att visa hur vi skriver och vad som serveras:

Måndag: Chicken Nuggets, ris, sötsursås, Tisdag: Apelsin och timjandoftande fisk, potatis, Onsdag: Biff Stroganoff, ris/quinoa, inlagd gurka, Torsdag: Köttbullar, potatismos, Fredag: Korvslantar, pasta, kall sås.

Testa gärna

Du vet väl om att du som förälder/vårdnadshavare till barn i förskola och grundskola kan prova skolmaten gratis? Skriv ut vår kupongöppnas i nytt fönster och ta med (gäller för en vårdnadshavare per termin). Efteråt vill vi gärna veta vad du tyckte och därför erbjuder vi dig att fylla i en enkel enkät.