Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Vi kontrollerar om varor inne­håller farliga ämnen

Den närmaste tiden kommer våra miljö­inspektörer att besöka butiker för att undersöka om de säljer varor som innehåller farliga ämnen och att de känner till och följer reglerna kring detta. Till­synen är en del i ett nationellt projekt som Kemikalie­inspektionen står bakom.

Flaskor med farliga ämnen.

Ett 50-tal kommuner deltar i den nationella tillsynen som Kemikalieinspektionen tagit initiativ till.

Som konsument har du rätt att få veta mer kring vissa farliga ämnen som finns i handeln. Alla företag som säljer varor som innehåller farliga ämnen omfattas av ett informations­krav som innebär att man ska kunna informera sina konsumenter om varorna innehåller något av de 200 ämnen som EU klassar som särskilt farliga. Informations­­kravet omfattar även varor som behandlats med så kallade biocider, ämnen som används för att behandla exempelvis spor­tkläder eller kylskåp så att de får anti­bakteriella egenskaper.

För att kontrollera om reglerna följs har Kemikalie­inspektionen startat ett nationellt tillsyns­projekt där ett 50-tal kommuner, däribland Vetlanda, deltar.

Bokar tillsynsbesök

Under de närmaste veckorna besöker därför personal från miljö- och bygg­förvaltningen olika butiker i kommunen. Man kommer bland annat att kontrollera det kemiska innehållet i ett antal varor och att företagen följer informations­reglerna. Inspektörerna tittar också på om biocid­behandlade varor innehåller godkända biocid­ämnen och att de är märkta på ett korrekt sätt.

Miljö- och bygg­förvaltningen kommer att kontakta alla butiker som ska inspekteras för att boka tillsyns­besök.