Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Skarp kritik mot monter

Hur mycket hänsyn ska tas till yttrandefrihet och konstnärlig frihet och hur mycket hänsyn ska tas till enskilda människors känsla av kränkthet? Den frågan funderar kultur- och fritidsförvaltningen på sedan bibliotekspersonalen fått plocka bort ett porträtt av Josef Stalin från utställningsmontern mot Biblioteksgatan.

Bibliotekets skyltfönster

Det var i montern till höger om bibliotekets entré som det nu borttagna porträttet av Stalin stod.

Montern ut mot Biblioteksgatan används både av kommunens egna verksamheter och av föreningar som kan boka in sig. Porträttet på Stalin ingick i en utställning som Vetlanda Filmstudio producerat för att ge en bild av vårens filmprogram. Första filmen som visas heter The Death of Stalin, och handlar om maktkampen efter den sovjetiske diktatorns död.

På tisdagskvällen plockade bibliotekspersonalen bort ett sorgband som hängde över porträttet efter att en besökare konstaterat att man kunde få intrycket att Vetlanda kommun sörjer Stalin. På onsdagsmorgonen plockades porträttet sedan bort helt efter att personalen på biblioteket fått ta emot skarp kritik.

– Eftersom personalen har fått kritik riktad mot sig får porträttet vara undanställt till dess vi hunnit prata igenom frågan ordentligt och se över vilka argument som finns för den ena eller andra hållningen. Vi ska naturligtvis också prata med Filmklubben, säger kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson.

– Att visa ett porträtt av Stalin i ett sammanhang där det är motiverat är knappast en kränkning rent objektivt, även om någon naturligtvis kan fara illa av blotta åsynen av Stalin, som hade många liv på sitt samvete. Vi har även en yttrandefrihet och en konstnärlig frihet att ta hänsyn till, säger kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson.