Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Konst­plåtar med vatten­tema ska pryda Vetlanda­bäcken

Plattor av corten­plåt med mönster i vattentema av konstnären Florian Kynman håller på att monteras på kanterna vid den del av Vetlanda­bäcken som nyligen frilagts.

Cortenplåtar vid Vetlandabäcken

Den stensockel som frilades när parkeringsdäcket över Vetlandabäcken togs bort ska nu prydas med cortenplåt.

Plåtarna får mönster av troll­sländor och ska belysas från baksidan för att komma till sin rätt även under kvällstid.

– Vi har anlitat konstnären Florian Kynman som har specialiserat sig på laser­skuren cortenstål. Han har i samarbete med Åsa Stenström och Thomas Lööf från museet samt landskaps­arkitekt Annika Lundwall tagit fram ett mönster med vattentema, säger projekterings­chef Björn Wiberg.

Underhållsfritt material

Den stensockel med gjutna kanter som frilades när parkerings­däcket försvann har stabiliserats genom olika insatser, vilket varit nödvändigt men inte särskilt estetiskt. Detta kommer nu att döljas av konstplåtarna.

Anledningen till att man landade i just cortenstål är att det är ett underhålls­fritt material med lång livslängd och där själva rostningen ger materialet sitt slutliga utseende.

– Det är också en relativt kostnads­effektiv lösning där vi nu valt att behålla mycket av den befintliga konstruktionen och komplettera med cortenplåtar. Plåt­arbetena kostar cirka 800 000 kronor varav den konstnärliga delen utgör cirka 150 000 kronor.

Totalt är projektet på Kanalgatan beräknat till 2 400 000 kronor.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500