Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Brantås bygger nya Tomasgården

En ny förskola och 36 nya lägenheter för särskilt boende är vad ritningarna visar när Tomasgården ska byggas ut. Under tisdagen blev det klart att Vetlandaföretaget Brantås Bygg får ansvaret som generalentreprenör och i april 2019 börjar det praktiska arbetet med nya Tomasgården.

Skiss av nya Tomasgården

Så här är tanken att det ska se ut när nya Tomasgården står klar.

Behovet av lägenheter för särskilt boende har länge varit stort i Vetlanda och utbudet har inte kunnat matcha efterfrågan. Det är därför Tomasgården nu bygger ut. Enligt plan är det 36 nya lägenheter för särskilt boende som ska byggas, men också en helt ny förskola. Skisserna har tagits fram med hjälp av en arkitekt och representanter från vård- och omsorgsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska kontoret.

– Det blir en byggnad med tre våningar, där bottenplan blir en förskola för 100 barn och våning två och tre blir lägenheter, berättar Susanne Bertilsson som är byggprojektledare.

Lokal generalentreprenör

Efter upphandlingen stod det klart att nya Tomasgården får en lokal prägel. Precis som med bygget av nya Withalaskolan är det nämligen Vetlandaföretaget Brantås Bygg som får ansvaret som generalentreprenör.

– I upphandlingen har vi tittat på teknisk och ekonomisk kapacitet. Det är viktigt att företag vi anlitar till våra projekt uppfyller våra omsättningskrav och har goda referenser, säger Susanne Bertilsson.

Förutom generalentreprenören, innefattar projektet nio andra upphandlingar för bland annat värme och sanitet, el och tele, markarbeten och storkök. En stor del av arbetet kommer att skötas av entreprenörer med lokal anknytning.

Byggstart till våren

Byggstarten är beräknad till den 1 april 2019 och arbetet kommer att ske i två etapper. Den första etappen innefattar det stora arbetet med en helt ny byggnad och förskolegård. I den befintliga byggnaden ska ett nytt omklädningsrum byggas. Arbetet beräknas vara klart till den sista november 2020.

– Allt ska bli klart för att bedriva verksamheterna i den nya byggnaden. Bland annat kommer det att bli ett nytt tillagningskök. Efter det kan vi börja arbeta med att riva det gamla köket, säger Susanne Bertilsson.

I etapp två ska köket i den befintliga byggnaden bli till nya kontor och personalens pausrum ska utökas och renoveras. Helt klart ska det vara lagom till våren 2021.

Sammanlagt är det runt 4 200 kvadratmeter som ska byggas där varje våning är cirka 1 400 kvadratmeter stor. Budgeten för hela projektet uppgår till 112 miljoner kronor, varav fem miljoner kan komma att täckas av bidrag.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500