Från botten till toppen på Stens väg

”Jag mådde jättedåligt under en period. Hela gruppen mådde dåligt, alla var tjuriga och det var så hård ton. Nu är det roligt att gå till jobbet, jag trivs verkligen med det här gänget.” Matilda Wiberg sammanfattar den här artikelns innehåll i två meningar. Detta är en fin historia om en hemtjänstgrupp som tagit sig från botten till toppen.

Ett gäng glada kollegor på Stens vägs hemtjänst.

Humöret på topp hos gänget på Stens vägs hemtjänst.

Ganska klyschig inledning kanske. Men den stämmer. I en tid där stress och prestationsångest är mer regel än undantag har Stens vägs hemtjänst lyckats att vända den nedåtgående spiralen. När Ulrika Bernström klev in i rollen som områdeschef för ett drygt år sedan var stämningen minst sagt orolig i personalgruppen.

– Mm, börjar Ulrika eftertänksamt. Jag fick ta det försiktigt i början. Jag såg att det fanns problem, men det var svårt som ny chef att hitta lösningar när jag inte kände gruppen och de inte kände mig. Det är väl först nu vi egentligen har börjat förstå varandra på riktigt.

Trivs i varandras sällskap

I det lilla konferensrummet på Lasarettsgatan 23 har två vårdbiträden, lika många undersköterskor och en områdeschef denna novembermorgon samlats för att berätta om sin gemensamma arbetsplats, Stens vägs hemtjänst. En personalstyrka på totalt 23 personer som trivs i varandras sällskap, men så har det inte alltid varit.

– När jag började för två år sedan så var det var en väldigt splittrad grupp, jag märkte att personalen inte mådde bra, säger undersköterskan Johanna Stark. Det i sin tur avspeglades på våra brukare, är vi otrygga och splittrade så känner omgivningen av det. Är vi trygga och stabila och kan lita på varandra i vårt samarbete så känner brukarna det också.

Förändrats till det bättre

Vårdbiträdet Matilda berättar om att hon mådde jättedåligt under en period. Hur dålig stämningen var i gruppen till en början, men hon märkte också hur hon mycket det hade förändrats till det bättre när hon kom tillbaka efter att ha varit mammaledig.

– Jag var jättenervös att börja jobba igen, du vill inte gå till ett arbete där folk skriker elaka saker rakt upp i ansiktet på varandra. Men vilken skillnad det var, det var mycket bättre stämning och jag kände en stor lättnad. Nu är det roligt att gå till jobbet och jag trivs verkligen med det här gänget.

Alla kan hitta sina styrkor

Startskottet på den positiva utvecklingen började med föregående områdeschef. Den stora gruppen delades då in i två mindre arbetslag, personalen fick tydligare roller och mer anpassade arbetsuppgifter. Något som gjorde att pressen minskade. Nu var bollen i rullning och när Ulrika tog över ansvaret fortsatte hon i samma riktning. En viktig kugge i förändringsarbetet går under namnet Johanna Stark. Hon är inte bara undersköterska, utan även språkombud. Genom kommunikation bygger hon stadiga broar mellan verksamhetens samtliga anställda.

– Min uppgift är att vara länken så vi kan kommunicera med varandra på olika sätt i våra roller som till exempel chef, brukare, anhörig och sjuksköterska. Jag märker att de övningar vi genomför gör att personalen utvecklas. Att alla kan hitta sina styrkor, se hur andra tar emot budskap och vi hitta nya sätt att hantera situationer.

Skrattade så vi tjöt

Hela gruppen nickar instämmande runt bordet och brister ut i skratt när de minns tillbaka på en av de uppskattade sammarbetsövningarna.

– Haha, vi skulle sitta hopknutna med varandras händer och slå in paket. Vi skrattade så vi tjöt. Det betydde så mycket. Vi träffas i vår jobbzon hela tiden och det är så lätt att bara köra på, här kunde vi släppa på allt för en stund och bara få ha kul ihop, säger Johanna.

–Sånt här är jätteroligt att höra, fortsätter Ulrika och tittar stolt på sina medarbetare. Ni har blivit en så mycket starkare grupp än vad jag faktiskt tror ni inser. Ni har landat i något som är stabilt, ni har respekt för varandra och det gör mig varm i hjärtat. Mitt uppdrag är att fortsätta peppa er och att få er att förstå att det är ni själva som tar er till den plats ni vill vara på.

Roligt att jobba inom hemtjänsten

Framtiden ser ljus ut för Stens vägs hemtjänst. Tanken är att fortsätta att utvecklas tillsammans och Johannas övningar kommer att bli ett stående inslag på verksamhetens arbetsplatsträffar. Att gruppen förbättrat alla sina tre utvecklingsområden i brukarundersökningen sedan förra året talar sitt tydliga språk. Samtalet runt bordet fortsätter. Det handlar om värdefulla vikarier, en förstående chef, konflikter som måste redas ut innan de blir konflikter och om älskade Esther som alltid står i fokus.

– Det bästa av hela den här resan är att det märks på våra äldre. De är gladare och mer positiva och de säger själva att vi är mer avslappnade. De uttrycker väldigt mycket tacksamhet, det är verkligen härligt. Det är så roligt att jobba inom hemtjänsten, avslutar undersköterska Annevi Agborg.