Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Elev­assistenter stärks i sina roller och breddar sin kompetens

Intresset för Vetlanda kommuns nya satsning med kompetens­utveckling för elev­assistenter är stort. 18 personer deltar i första utbildnings­omgången som pågår fram till sommaren.

Elevassistenter besöker Rubinen

Maja Ahlstedt är en av elevassistenterna som är med i kompetensutvecklingsprojektet. I veckan besökte gruppen Rubinen där Ann-Louise Palmgren visade runt i lokalerna

Studie­besök varvas med föreläsningar i utbildningen som är till för alla som jobbar som elev­assistenter eller resurs­pedagoger inom Vetlanda kommun idag, från förskola till gymnasiet.

– Tanken är att de ska få ökad trygghet och självförtroende i sin yrkesroll. Men också att kunna skaffa sig ett nätverk och byta erfarenheter med varandra, elevassistent­jobbet innebär ofta mycket ensam­arbete, säger Sara Pannwitz, rekryterare på Kompetenscenter som håller i trådarna för projektet.

Lära av varandra

Gruppen får lära sig mer om bland annat diagnoser, bemötande, kommunikation och hälsa. Deltagarna kommer få ta del av en rad föreläsningar, både med externa och interna förläsare i ämnen som ”Motiverande samtal”. Man har också gjort studie­besök, exempelvis på habiliteringen i Eksjö.

Projektet sker i samarbete med både barn- och utbildnings­förvaltningen och funktionshinder­omsorgen. Nyligen besökte gruppen dagliga verksamheten Rubinen där man bland annat fick veta mer om användningen av bildstöd.

– Genom att ta del av olika verksamheter kan vi lära oss av varandra och utvecklas tillsammans, säger Pannwitz.

Behålla kompetensen

Tanken är också att elevassistenterna ska kunna bredda sin kompetens för att även kunna arbeta inom funktionshinder­omsorgen.

– Det är ett led i arbetet med heltid som norm, många i den här gruppen jobbar deltid idag. Men det handlar också om att arbeta proaktivt och förebygga arbets­brist, skulle behovet av elev­assistenter minska på något håll kan vi ändå behålla kompetensen, säger Sara Pannwitz.

Kompetens­utvecklings­projektet finansieras med externa pengar från Omställnings­fonden.

– Förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta med utbildningen för en ny grupp elev­assistenter under nästa läsår, säger Sara Pannwitz.