Matpatrull kritiserar biståndsbeslut och äldremat

SPF Seniorerna genomför varje år en undersökning av maten som serveras på äldreboenden i länet. De köper en maträtt från äldreboendets restaurang och tar med den för provsmakning. I Vetlanda kommun krävs dock ett biståndsbeslut för att få köpa med sig mat från ett äldreboende, vilket i det här fallet tyvärr ställde till med problem för SPF Seniorerna.

Matlåda till äldre

Så här kan en matlåda se ut som måltidsservice kör ut till äldre personer med biståndsbeslut.

– Som pensionär är du varmt välkommen till restaurangerna på våra äldreboenden för att äta, men det krävs att du har ett biståndsbeslut för att få med dig mat hem, berättar Lena Ottosson som är kostchef på Vetlanda kommun.

– Skulle en person komma och be om att få hämta mat åt en person som vi vet brukar äta i restaurangen så skulle vi naturligtvis kunna lösa det, lägger hon till.

Sedan 2013 finns ett politiskt beslut i Vetlanda kommun som säger att du inte får köpa med dig mat från äldreboendenas restauranger, detta på grund av att kommunen inte ska konkurrera med privata verksamheter. SPF Seniorerna riktar skarp kritik mot detta och menar att en pensionär, som i vanliga fall kan ordna mat på egen hand, kan bli sjuk en dag och då behöva få mat med sig hem.

– Om en pensionär brukar ordna mat på egen hand och alltså inte har behov av biståndsbeslut hänvisar vi till privata restauranger. Har du inte behov av bistånd kan du köpa mat var som helst och vår uppgift är inte att konkurrera med privata verksamheter, säger Lena Ottosson.

Pensionärer utan bistånd är välkomna att köpa en måltid i restaurangen, men distributionen av matlådor anpassas efter dem med faktiskt behov av bistånd. Det kostar alltså en slant att förpacka maten och distribuera ut och det är en slant som Lena Ottosson helst lägger på dem som behöver.

– Maten på äldreboenden finansieras av skattepengar och är till för dem som behöver hjälp med maten. Om du har biståndsbeslut behöver du inte gå till restaurangen och köpa din mat, utan då får du din mat hem till dörren, berättar hon.

Kritik mot maten

Efter att ha förklarat sitt ärende för personal på äldreboendet fick SPF Seniorernas matpatrull med sig varsin matlåda för att prova den, men tyvärr föll inte dagens maträtt matpatrullen i smaken. På undersökningsdagen serverades kalops med rödbetor på äldreboendet i fråga och i SPF Seniorernas rapport beskrivs den som dåligt kryddad och avredd med maizena som slog igenom på smaken.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att de inte tyckte om maten. Det står att den var avredd med maizena som många inte tycker är så gott, men sedan i höstas har vi dock bytt till vetemjöl, berättar Lena Ottosson.

Det riktades också kritik mot att det bara fanns ett alternativ att välja på i restaurangen.

– De flesta restaurangerna har ett alternativ att välja på, men det finns alltid mat för de som har specialkost eller av olika anledningar inte kan äta den ordinarie maträtten, svarar Lena Ottosson.

Prisskillnad på nätet

Informationen om maten på Vetlanda kommuns hemsida fick också ris och ros. Positivt var att det fanns uppgifter om öppettider och vilka restauranger som är öppna för gäster utifrån, men också att matsedlarna sträckte sig fyra veckor framåt. SPF Seniorerna riktade dock kritik mot att priset på maten skiljde sig med en krona på hemsidan jämfört med när de betalade i restaurangen. Det står dock inte om det var ett högre eller lägre pris.

– Det kan vara så att de har köpt maten innan årsskiftet och sedan kontrollerat priset på hemsidan efter årsskiftet när vi hade höjt priset med en krona, säger Lena Ottosson.