Värme och stolthet på kommunens bästa boende

För andra året i rad drog Österäng i Korsberga det längsta strået och tog hem priset som kommunens bästa äldreboende i Socialstyrelsen årliga undersökning. Hurra! Men vad är det som gör att de boende trivs så fantastiskt bra?

Personalen på Österäng i Korsberga

Den här texten handlar om människor som varje dag går till sin arbetsplats med ett leende. Den handlar om värme, trygghet, engagemang och omsorg. Här klappar hjärtat lite extra för Esther - och kollegorna.

En levande arbetsplats

Att arbetskamraterna på kommunens bästa äldreboende trivs tillsammans är det ingen tvekan om. Vid bordet i det lilla konferensrummet, på andra våningen i byggnaden från 50-talet, sitter denna gråmulna novemberdag tre glada undersköterskor - och deras lika glad chef, Lenita Petersson. Det ivriga samtalet, varvat med mycket skratt vittnar om en levande arbetsplats. På Österäng trivs både boende och personal. Men vad är det då som gör den här kommunala arbetsplatsen så fantastisk?

- Vi är så jäkla bra, svarar Maria Persson snabbt.

Tänk vad bra det blev

Nya skratt. Men svaret är ärligt. Här finns både stolthet över yrket och respekten för sina arbetskamrater. Två viktiga ingredienser till den sammanhållning som växt sig allt starkare sedan den omtalade gemensamhetsdagen i maj för drygt ett år sedan. Då kom vändpunkten.

- Vi höll på att tappa hakan, det blev mycket skratt när vi såg den där segelbåten, säger Ann-Alice Holm. Alla blev väldigt förvånade att vi alla skulle ut på havet, men tänk vad bra det blev.

Det var när Lenita Petersson tog över ansvaret för Österäng som hon bestämde sig för att riva murarna mellan de fyra avdelningarna. Det hade varit vi och dem. Nu skulle det bli ett vi. Startskottet blev en kickoff med gemenskapsövningar ute till havs. Då med hela personalstyrkan, något som har gett både tydliga och positiva resultat.

- Jag tror mycket på det Lenita har gjort. Från den dagen så har samarbetet i hela huset blivit så mycket bättre. Vi-känslan har ökat bland oss allihop, nu jobbar vi tillsammans mellan avdelningarna. Vi har blivit en helhet, ett Österäng, säger Ann-Alice Holm, som arbetet som undersköterska på boendet i 24 år.

En helt annan arbetsglädje

Malin Liljegren nickar instämmande och tar vid där Ann-Alice slutade.

- Jag är väldigt tacksam att ha Lenita som chef, så känner jag verkligen. Hennes sätt att genomföra saker är något vi har behövt och behöver. Vi har en mycket bättre stämning, vi stannar och pratas vid. Vi känner varandra på ett helt annat sätt, det är roligt. Vi har märkt vad det gör att ha en chef som är konsekvent och ärlig. Det är en helt annan arbetsglädje och det i sin tur speglar av sig på de som bor här.

Blir extra varm i hjärtat

Lenita lyssnar och tar in orden. Att personalen öppnar sig och berättar vad de känner och tycker har blivit vardag, det är så det ska vara. Men trots detta så blir hon märkbart rörd av alla fina ord och den uppriktiga ärligheten.

- Det jag kan säga… Att det jag blir extra varm i hjärtat av, är att ni verkligen tycker om och bryr er om de som bor här. Ni har skapat goda relationer och det är genuina och äkta känslor. Ni kommer inte hit bara för att göra jobbet och sedan gå hem igen, ni bryr er på riktigt. Det är god vård för mig. Ert engagemang och er omsorg är fantastisk.

En fantastisk aktivering

Samtalet fortsätter kring de positiva förändringar som skett under Lenitas ledning. Som att kunna påverka och vara med i planeringen av sina egna scheman. Att ha en fast punkt i verksamheten, men att få göra uppskattade inhopp i resten av huset.

Något som gärna återkommer i samtalet är helheten av personalens insatser. Allt från vaktmästeriet och sjuksköterskorna till vikarierna får beröm. Att alla tillsammans skapar den goda stämningen på Österäng, det är de fyra runt bordet helt överens om.

- Vi måste prata om vår helt fantastiska aktivering, säger Maria Persson.

Alla håller med. Ann-Alice Holm utvecklar snabbt det Maria just sagt.

- Inger och Jenny på aktiveringen, de är kanon. Det är värt jättemycket. De brinner för det de gör och engagerar de boende, verkligen betydelsefullt. Om man ska prata om rätt folk på rätt plats, då ska man prata om Inger och Jenny.

-… samma gäller i köket, vilken kanonmat och fantastiska kockar vi har, fortsätter Maria Persson. Alla de här bitarna gör att de boende trivs.

Alltid Esther i fokus

Visst kan de ha delade meningar ibland. Men de kommer alltid överens i slutet. Så går snacket på Österäng. På riktigt. Det goda arbetsklimatet genomsyrar hela verksamheten och det finns framför allt en tydlig vinnare i det här.

- Det är att alltid Esther i fokus. Vi pratar ofta om hur vi själva skulle vilja bli bemötta och hur vi skulle vilja ha det om vi själva bodde här. Vi klappar om våra boende. Vi ger dem en kram. Det är en trygghet med närhet, att ta deras hand, prata med dem och säga deras namn så att de känner sig sedda. Vi ler - och de ler tillbaka, det sammanfattar vårt Österäng, avslutar Ann-Alice Holm.