Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Vetlanda går i täten med ny daglig verksamhet

Nystartade dagliga verksamheten Gläntan fångar upp människor inom funktionshinder­omsorgen som lever med demens­sjukdomar. I anpassade lokaler får de en vardag som funkar med just deras förutsättningar.

Personal och deltagare i daglig verksamhet Gläntan

Annika, Sören och Helén trivs i soffhörnan på Gläntan tillsammans med personalen.

Det grå dagsljuset studsar mot de mjukt grön­målade väggarna inne på Gläntan. En panorama­tapet med grönskande skog ramar in en liten sitt­grupp med soffa och två sitt­riktiga fåtöljer. Miljön har utformats i nära samarbete med kommunens demens­sjuksköterska Michael Olsson och är anpassad efter personer med kognitiva nedsättningar. 

Runt det stora bordet i andra änden av lokalen sitter Annika, Sören och Helen och tar en förmiddags­fika ihop med personalen. Den här dagen är det pyssel och en höst­promenad som står på schemat.

– Här jobbar vi i ett lugnare tempo, saker och ting får ta sin tid, säger områdes­chef Camilla Tjernberg.

Tidig demens

Hon berättar att idén till Gläntan föddes efter en föreläsning med Margareta Lunde-Martinson, legitimerad sjuk­sköterska som specialiserat sig mot personer med intellektuell funktions­variation. Gruppen drabbas ofta av demens­sjukdomar eller andra former av kognitiv svikt tidigt i livet, ibland redan i 40-årsåldern, samtidigt som de förväntas delta i sin ordinarie dagliga verksamhet fram till pensions­ålder.

– Det blev en inspirations­källa till att skapa en anpassad, kravlös verksamhet som präglas av förutsägbarhet för att tillgodose behoven hos den här gruppen. Gläntan har öppet fem dagar i veckan, men bara under förmiddagarna. Här är dagarna kortare och deltagarna kommer hit när de är som piggast. Grundidén är att de ska orka fortsätta i daglig verksamhet länge genom att vi sänker aktivitets­graden, säger Tjernberg.

Ingen referenskommun

Och kanske är Gläntan unik i sitt slag. När Camilla Tjernberg letade efter referens­kommuner för att hitta liknande verksamheter att inspireras av blev resultatet klent.

– Jag hittade faktiskt ingenting, säger hon.

Sofi Ljungberg, Britt-Marie Gustafsson och Karin Croona som jobbar på Gläntan har fått utbildning kring funktions­nedsättning och demens­sjukdomar och tycker att satsningen är både viktig och spännande.

– Jag upplever att det har blivit väldigt bra. Vi märker att deltagarna uppskattar det. Här är kraven lagom, de har tid att vara hemma och ta det lugnt och de orkar med sitt dagliga liv, säger Sofi Ljungberg.

De jobbar mycket med alternativ kompletterande kommunikation i form av bland annat tecken, bildstöd och appar. Exempelvis har varje deltagare en interaktiv dagbok på sin ipad där man fyller på med bilder från det som görs under dagen.

Samma symboler

Man har också jobbat fram bemötande­planer i samarbete med demens­sjuksköterska och kontakt­personer i daglig verksamhet och grupp­bostäder för att få till ett helhets­tänk så att exempelvis samma typ av bild­stöd återkommer överallt.

– Till exempel har vi en bild på nycklar där man ska lägga sina nycklar. Då är det bra om det är samma typ av bild och funktion i hemmet, förklarar Britt-Marie Gustafsson.

Gläntan har skapats i en del av dagcentret Rubinens lokaler på Storgatan. En vägg har satts upp för att skilja av verksamheten och inredningen har kommit till genom bidrag från kommunens resultatenhet där intäkterna från vård- och omsorgs­förvaltningens verksamheter som Forngården och Snäckan samlas i en pott som alla dagliga verksamheter har möjlighet att få del av.

– Det har varit en fantastisk möjlighet för oss att kunna utveckla detta, säger Camilla Tjernberg och tillägger att verksamheten drivs med befintliga personal­resurser.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500