Med siktet inställt på en budget i balans

Många bäckar små. Med gemensamma krafter ska Vetlanda kommuns budget vändas från minus till plus. Effektivisering är ledordet och samtliga kommunens verksamheter ser nu över vad de kan göra för att dra sitt strå till stacken.

–Vi har hela tiden arbetat med att effektivisera och hitta andra sätt att dra ner på våra kostnader, men nu måste vi intensifiera det arbetet för att det ska ge ännu mer effekt. Det handlar om att använda de pengar vi har på ett bättre sätt, säger Henrik Tvarnö (S).

Mer pengar till vård och omsorg

Förhoppningen är att få en budget i balans redan till 2019. De förslag och åtgärder som satts upp på ”prioriteringslistan” har fått ett enigt godkännande från den politiska ledningen. Ett exempel är att de budgetramar som tidigare satts upp sänks, det betyder att kommunens verksamheter ska minska sina kostnader med 2,5 procent.

–Det gäller alla förutom socialförvaltningen och vård och omsorg. Där handlar det istället om att komma till en nivå där de går plus minus noll, säger Henrik Tvarnö. Vård och omsorg får även 15 miljoner mer nästa år än vad de har idag, det är nödvändigt för att vården ska fungera tillfredställande.

Nyanställningar synas i sömmarna

Ingen uppsägning av personal är aktuell. Däremot ska alla eventuella nyanställningar synas i sömmarna, Henrik Tvarnö menar att det går att hitta andra lösningar än att rekrytera.

–Det kan till exempel handla om att dela upp arbetsuppgifterna på flera personer istället för att ersätta tjänsten om någon slutar, vi måste använda de resurser vi har och se över behoven.

Skjuts i rätt riktning

Vid årsskiftet slår den tidigare planerade skattehöjningen in, något som såklart ger budgeten en skjuts i rätt riktning.

–Att skatten nu höjs med 50 öre är beslutat sedan tidigare, det var något som ansågs vara nödvändigt. Men för oss moderater är detta en kortsiktig lösning för att helt enkelt klara av kommunens kärnverksamhet, vår ambition är att gå tillbaka till nuvarande skattenivå så snart som möjligt. Förutom detta så är vår förhoppning att den ekonomiska situationen inte ska påverka våra invånare överhuvudtaget, det här är något vi ska lösa internt, säger Carina Bardh (M).

Vad kan vi mer räkna med för förändringar i samband med effektiviseringarna?

–Det har pratats en del om VetlandaFesten, men där är vi helt överens. Den ska vara kvar, den är viktig för sammanhållningen och ger en positiv bild av Vetlanda. Vi väljer däremot att gå ifrån den ekologiska mjölken inom skola och äldrevård tills vidare, genom att byta ut den mot konventionell mjölk sparar vi en miljon kronor om året. Det är mycket pengar, avslutar Dan Ljungström (C).