Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Läckande kylskåp bakom larm på Bäckagården

Räddningstjänsten fick rycka ut till Bäckagården under tisdagsmorgonen efter att personal upptäckt ett ammoniakutsläpp.

Räddningstjänsten ryckte ut till Bäckagården efter utsläppslarm

Inledningsvis larmades ett flertal styrkor till Bäcka­gården tillsammans med räddnings­tjänstens specialenhet för kemdykning.

-Vi fick ett larm om stickande doft som påverkat människor i lokalen. Eftersom vi inte visste säkert vad det handlade om drog vi på stort, säger räddnings­chef Jonas Petri som också beslutade om utrymning av lokalerna.

Någon sådan behövde dock aldrig genomföras. Ganska snabbt kunde räddnings­tjänsten lokalisera lukten till ett läckande kylskåp. Insatsen koncentrerades därför till att få ut kylskåpet ur lokalerna på ett säkert sätt samt att ventilera.

-Vi har också gjort mätningar och kunnat konstatera att det inte finns någon hög koncentration av ammoniak kvar i lokalerna, säger Jonas Petri.

En boende och två personal, som påverkats av den fräna lukten, fördes med ambulans till Höglands­sjukhuset för kontroll.

Samlade boende

Under tiden som räddningsinsatsen pågick samlades de boende i Bäckagårdens sällskapsrum.

-Det är klart att det blir en viss oro när det händer något sådant här. Men just nu är det lugnt och vi har läget under kontroll, säger vård- och omsorgschef Marianne Karlsson som själv fanns på plats på Bäckagården under morgonen.

Enligt Karlsson kommer de boende att kunna gå tillbaka till sina rum senast vid lunch.

Alla kylskåp inventeras

Ola Ljunggren, driftschef på tekniska kontoret, berättar att det rör sig om ett äldre kylskåp som sprungit läck.

-Normalt sett finns det en kompressor i kylskåpen, men vissa gamla kylskåp drivs av ammoniak. Det här kylskåpet är en mindre modell från 1990-talet som funnits inne på en brukares rum, säger han.

Enligt Ola Ljunggren kommer tekniska under dagen att genomföra en inventering av kylskåpen på Bäckagården.

-På många ställen är det nyare, vanliga kylskåp. Men vi ska titta på alla avdelningar och se hur många äldre kylskåp det rör sig om, sedan får vi i samråd med vård och omsorg göra en bedömning utifrån det, säger Ola Ljunggren och tillägger att kylskåps­inventering även kommer att göras på kommunens övriga äldreboenden.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500