Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Skolor och förskolor får mer säsongsanpassad meny

Istället för olika menyer får nu alla våra skolor och förskolor en och samma. Vi satsar bland annat på mat som är i säsong och försöker höja intresset för våra vegetariska rätter.

Mat på tallrik

Numera är det samma rätter som serveras till våra barn i förskolan som till våra elever i grundskola och gymnasieskola.

– En av anledningarna är att det har funnits en efterfrågan bland föräldrarna. Det har serverats en maträtt på förskolan, en annan på skolan och så ska man försöka hitta på en tredje hemma, säger kostchef Lena Ottosson. En annan anledning är också att Livsmedelsverkets rekommendationer är lika för dessa två olika grupper.

De flesta maträtterna är gamla klassiker som följt med från den tidigare menyn. Bland nykomlingarna finns bland annat en kycklinggryta med ingefära, en soppa och en fiskgratäng.

– Vi har inte ändrat så många rätter, det handlar mer om att vi använt oss av lite nya recept, säger Lena Ottosson.

En meny för varje årstid

Menyn baseras till viss del på vilken mat som är i säsong och byts ut efterhand som årstiderna skiftar.

– Vi har en för vår, höst, vinter och sommar. Tidigare löpte menyn över 10 veckor. Nu har vi fasta rätter för ett helt år. Tanken är att menyn ska bli ännu mer säsongsanpassad framöver, säger Lena Ottosson.

På alla skolor serveras varje dag ett vegetariskt alternativ. För att få fler elever att pröva det har man valt att byta plats på den vegetariska rätten och "dagens rätt" på menyn.

– Vi skriver ut båda maträtterna på menyn och det vegetariska alternativet står först exempelvis grönsakslasagne eller varmkorv och potatismos, istället för tvärtom. Vi tillagar lika mycket av maträtterna som tidigare tills vi ser en ökning eller minskning av respektive maträtt, förklarar Lena Ottosson.

Mindre korv och mer grönt

Korv är ett livsmedel som glesats ut något och serveras nu cirka var fjärde vecka, i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Fisk- och färsrätter serveras varje vecka, helt kött nästan varje vecka och varannan vecka är det soppa på menyn. Rekommendationerna är också att öka intaget av linser, bönor och ärtor som främst används i sallader.

– Allt färskt kött som vi använder köper vi från Dackebygdens kött vilket vi är stolta över, säger Lena Ottosson.

Förbättras kontinuerligt

Tidigare var menyn inom skolan mer flexibel att byta dagar på olika maträtter, vilket innebar att varje kök la ner arbete på att få till en bra meny.

– Nu har vi en gemensam meny som vi arbetar med för att få den så bra som möjligt. Vi kommer varje gång vi går över från en säsongsmeny till nästa att titta över vad vi kan ändra och på och förbättra, förklarar Ottosson.

Under hösten har man också provat att vika en dag i veckan åt Kökets val, som bland annat syftat till att minska matsvinn och där köken fått utrymme att använda sin kreativitet. Personalen har bland annat kunnat servera olika rätter eller komma på en helt ny rätt baserat på vad som funnits att tillgå.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500