Vetlanda först i landet med digitalt faderskap

Som en av de första kommunerna i landet inför Vetlanda nu en digitalisering av faderskapsprocessen.

Bebis tittar på gosedjur

När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta får socialförvaltningen en underrättelse från Skatteverket. Den har hittills skickats på papper via posten och matats in för hand i verksamhets­systemet av social­förvaltningens administratör, som handlägger faderskaps­ärenden. Men nu ska processen digitaliseras genom en e-tjänst som Skatteverket tagit fram i samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting.

-Vår IT-leverantör Tieto, som är först ut i riket att utveckla tjänsten, ville ha en stor och en liten kommun att börja med och då blev vi tillfrågade. Så det är Vetlanda och Malmö som är först ut i landet med detta. Det är häftigt, säger Maritha Eriksson, IT-utvecklare på social­förvaltningen.

Underrättelsen från Skatteverket kommer nu att integreras som en inkommen handling direkt i verksamhets­systemet.

Ökad rättsäkerhet

När föräldrarna undertecknat faderskapet, skickas handlingen till Skatte­verket digitalt. Det handlar alltså om en digital tvåvägs­kommunikation, då även detta tidigare har skett via post.

-Det blir mycket smidigare när vi slipper att lägga in allt manuellt. Och det går mycket fortare. Samtidigt så ökar rätts­säkerheten när processen sker inne i ett krypterat och slutet system, säger Maritha Eriksson.

Totalt handlägger social­förvaltningen i Vetlanda omkring 150 faderskaps­ärenden per år.