Nytt samarbete i Vetlandas politik

Efter några intensiva veckor av politisk aktivitet i kommunhuset har nu tre partier bestämt sig för att slå sina påsar ihop. Det blir Socialdemokraterna, som tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet som bildar majoritet i Vetlanda kommun.

Henrik Tvarnö för socialdemokraterna, Carina Bardh för moderaterna  och Dan Ljungström för centerpartiet

Från vänster: Henrik Tvarnö (S), Carina Bardh (M) och Dan Ljungström (C).

–Ja, vi har enats om att det är vi som ska leda kommunen de närmsta fyra åren. Det blir en stabil majoritet med duktiga kandidater där vi ser många gemensamma nämnare. Vi är överens om att ekonomin, skolan och äldreomsorgen är viktig och vi vill alla utveckla kommunen, säger Henrik Tvarnö (S).

”Det fungerade bra då”

Vi behöver bara backa bandet åtta år för att hitta samma politiska utgångspunkt efter valet som där vi alltså befinner oss nu.

–Jag satt med under perioden 2010-2014 då vi hade samma konstellation och tycker att det fungerade bra då. Det är ett lagarbete och vi ska göra det bästa av det tillsammans, säger Dan Ljungström (C).

Inga större förändringar

De senaste fyra åren har det varit Vetlanda Framåtanda och Socialdemokraterna som styrt tillsammans, en konstellation som nu alltså går skilda vägar. Men trots det nya samarbetet blir det inte några större politiska förändringar menar Henrik Tvarnö (S).

–Politiken i Vetlanda är bra på att samarbeta och har alltid varit. Vi jobbar med att så många som möjligt ska få komma till tals och vi skrotar inte en bra idé för att den kommer från något annat parti.

–Det är otroligt viktigt med tillit, lojalitet, förtroende och respekt mellan varandra och det finns mellan oss, inflikar Carina Bardh (M). Visst kan det skilja lite mellan oss i olika frågor, men det är inte mer än att vi kan hantera det. Nu blickar vi framåt och fortsätter arbetet för Vetlandas bästa.

Tre kommunalråd

Hur går tankarna kring kommunalråd, ni har tidigare varit två?

–Vi kommer sannolikt att bli tre kommunalråd.Men tanken är att fördela tiden, så några större kostnadsökningar ser vi inte i nuläget, avslutar Henrik Tvarnö (S).

Tillsammans har de tre partierna 24 av 45 mandat. Henrik Tvarnö (S) fortsätter i rollen som kommunstyrelsens ordförande.