Säkrare läkemedelshantering med ny app

Med ett enkelt knapptryck kan personalen signera att vårdtagaren fått sitt läkemedel. I appen får de också överblick kring när och hur ett läkemedel ska ges.

Lillian Lundström och Kristina Petersson visar Appva

Lillian Lundström och Kristina Petersson utbildar personalen i hur Appva fungerar.

När Lillian Lundström och hennes kollegor inom hem­tjänsten i Ekenässjön gav sig iväg ut till sina vårdtagare tidigare fanns det pärmar med signerings­listor hemma hos var och en. Dokumentationen kring läkemedels­hanteringen skedde manuellt med papper och penna och överlämnades regelbundet till sjuk­sköterska för kontroll.

Numera loggar de in på Appva, scrollar fram till rätt vårdtagare och får en enkel överblick kring vilka insatser han eller hon ska ha och när. Här får personalen också påminnelser om att narkotiska preparat ska kontroll­räknas eller att det är dags att beställa påfyllning av mediciner.

– Det har underlättat arbetet jättemycket. Det är ett bra system, som känns modernt och i tiden. När vi införde systemet så tog det bara några veckor, sen var det ingen som ville ha tillbaka lapparna, säger Lillian Lundström och skrattar.

Personalen får utbildning

Appva har installerats på alla mobil­telefoner som används inom hemtjänsten och funktionshinder­omsorgen i Vetlanda kommun. Just nu håller de sista grupperna på att utbildas i hur appen fungerar och runt jul är tanken att systemet ska vara fullt igång.

Personalen har fått egna inlogg där åtkomst och behörighet styrs av vilken roll man har.

– Alla har inte läkemedels­delegering, det beror på vilken utbildning och erfarenhet man har, förklarar Kristina Petersson.

Alla gör lika

I Appva kan man lägga in noteringar kring hur ett läke­medel ska ges, exempelvis kan det vara en tablett som ska krossas och ges med fil­mjölk eller en spruta som ska ges på vänster sida av magen på morgonen och höger sida på kvällen.

– Det innebär att alla gör lika. Även våra vikarier kan enkelt ha koll på vad som ska göras och hur. Den möjligheten har vi inte haft tidigare, säger Kristina Petersson.

Om ett läke­medel ges för sent eller av någon annan anledning missas dyker det upp ett rött utrops­­tecken i appen.

– Då får vi en påminnelse som hela gruppen ser. Ibland kan det vara att man glömt att signera och då kan vi gå in och se vem som varit där och rätta till det direkt, säger Lillian Lundström.

Som sjuksköterska kan Kristina Petersson löpande följa arbetet och ta tag i eventuella felaktig­heter direkt när det gäller läkemedels­signeringen. Hon menar att Appva inneburit en ökad säkerhet, både personal och vårdtagare.

– Vårdtagarna har mött systemet bra. Man får förklara för dem varför man måste hålla på med mobilen en stund, säger Lillian Lundström.