Kvarngården åter i kommunal regi

Cirkeln är sluten. Kvarngården återgår till att drivas i kommunal regi, det betyder att kommunens samtliga äldreboende nu går under samma flagg. Visst, kommunen tjänar en slant på att ta över verksamheten. Det är bra. Men det handlar också om trygghet för både boende och personal.

Funktionschef på vård- och omsorgsförvaltningen Joakim Hedström tillsammans med Jytte Johansson som blir ny områdeschef på Kvarngården och Vardagas vice regionchef, Jenny Söderkvist.

Nu övergår Kvarngårdens äldreboende till kommunal regi. Från vänster, Joakim Hedström, Jytte Johansson och Jenny Söderkvist.

– Som privat aktör har de varit ganska ensamma. Personalgruppen har fått klara sig mycket själva, de har inte haft det stöd vi har i kommunen med bemanningsenhet och närhet till ledningen. Det är annorlunda och jag tror att förändringen blir positiv för alla, säger funktionschef på vård- och omsorgsförvaltningen Joakim Hedström.

Större valmöjlighet

Det är nu drygt sju år sedan den privata aktören Vardaga tog över Kvarngårdens äldreboende från Vetlanda kommun.

– Det var ett politiskt beslut och handlade i grunden om att medborgarna skulle ha större valmöjlighet, säger Joakim Hedström. Alla som söker ett äldreboende kan önska vart man vill bo, sen är det inte alltid vi kan tillgodose önskemålet – men att ta in en privat aktör blev då ytterligare ett komplement.

Det är från och med den 1 oktober som kommunen återtar driften på Kvarngården, med allt vad det innebär. Den ekonomiska biten är en del i beslutet, samtidigt som Joakim menar att det finns förbättringsområden.

– Det har varit en del frågetecken kring kvaliteten och en del brister har uppdagats. Men jag vill påpeka att det blivit bättre och vi tar med oss flera goda exempel som vi kan driva vidare, bland annat den omtyckta aktiveringen, hur de har organiserat och vi tror att Jytte ska komma med en del positiv input till vår ledningsgrupp.

Inga stora förändringar

Jytte Johansson är verksamhetschef på Kvarngården, en titel som ändras till områdeschef när personalen nu istället blir kommunanställda. Mycket att sätta sig in i och lite rörigt förklarar Jytte, som annars är mycket positiv till kommande byte av arbetsgivare.

– Det känns bra, personalen följer med och jag stannar kvar. Det kommer inte bli någon direkt förändring för de boende, vi får växa oss in i kommunen och göra detta så bra vi kan. Jag tror att det kommer att bli toppen.

Mycket god äldrevård

För att överlämna och reda ut de sista detaljerna finns även Vardagas vice regionchef, Jenny Söderkvist på plats i Kvarngårdens lokaler. Hon kommenterar överlämningen till Vetlanda kommun såhär:

– Det är alltid tråkigt att få lämna tillbaka en enhet, men vi är jättestolta och glada att få ha drivit Kvarngården. Men det kommer bli bra och det viktigaste är att de boende och personalen känner sig trygga.

Avslutningsvis Joakim Hedström, handen på hjärtat – hur bra äldrevård har vi i Vetlanda kommun?

– Jag skulle nog säga att vår äldrevård är mycket god. Vi får bra resultat på brukarundersökningar och vår aktivering är något vi är väldigt stolta över, jag tycker att vi jobbar i en väldigt god anda.