Vårdcentralerna vill vaccinera fler på ny plats

Massvaccinationen håller fortfarande på för fullt i Hydro Arena, där central­ortens vård­centraler har samlats för att vaccinera Vetlanda­borna. Men från den 4 oktober och framåt är det en ny plats du ska ta dig till för att bli vaccinerad.

Ett plåster på en persons överarm.

Den 29 september släpps flera restriktioner i samhället. Bland annat försvinner publiktaken på kultur- och idrottsevenemang. Det kan vara lätt att tro att allt åter är frid och fröjd, men det är fortfarande allas eget ansvar att undvika att sprida coronaviruset.

– Vi vill verkligen uppmana alla att vaccinera sig. Uppmana varandra, uppmana familjemedlemmar och de som spelar i samma idrottslag. Det är viktigt för att vi ska kunna bli av med den här pandemin, säger Birgitta Petersson på Vårdcentralen Bra Liv, som är vaccinationssamordnare.

– Det är jätteviktigt att vaccinera sig och framför allt att man fyller på med sin andra dos om man inte har gjort det, säger Frida Johansson som är sjuksköterska på Unicare.

För att fler ska välja att vaccinera sig har vårdcentralerna planerat flera aktiviteter inom den närmaste tiden. Till exempel är det sedan en tid tillbaka möjligt att vaccinera sig utan att boka tid genom så kallad drop-in-vaccinering.

– Vi har öppet varje torsdag till och med vecka 42, mellan klockan 8 och 17, så då hoppas vi att de som har svårt att boka upp sig speciella tider eller som kanske har lite svårt att ta tag i det, vill komma och vaccinera sig, säger Birgitta.

Både Birgitta och Frida berättar att vaccinationen flutit på bra och att samarbetet mellan vårdcentralerna har varit en starkt bidragande orsak till det framgångsrika arbetet.

– Teamarbetet mellan oss har varit väldigt viktigt, det har varit A och O. Sen måste vi verkligen tacka alla pensionärer som har hoppat in och hjälpt oss vaccinera. De har varit vår räddning, säger Birgitta.

Vaccinationscentret flyttar

Från den 4 oktober och framåt är det inte längre Hydro Arena du ska ta dig till för att vaccinera dig. Då blir nämligen hockeyhallen återigen en hockeyhall, medan vaccinationscentret flyttar till den tomma butikslokalen bredvid Ica Maxi.

– Vi flyttar till den lokalen som många känner igen som gamla Team Sportia eller där Småländska bil har haft bilförsäljning den senaste tiden, förklarar Birgitta.

– Den stora massvaccinationen har ju avtagit en del så det behövs inte samma utrymme. Sen är det är ju också lite mer centralt, så att de som tyckt att det varit för långt bort till Hydro Arena kanske känner att det blir lite närmare nu, konstaterar Frida.

I den nya lokalen gäller samma förutsättningar. Alla Vetlandabor ska vaccinera sig där utom de som i vanliga fall går till vårdcentralen Bra Liv i Landsbro.

– Vi fortsätter med drop-in-vaccinering där och kommer även att vaccinera mot den vanliga säsongsinfluensan där under november, säger Birgitta

Aktiviteter för att nå fler

Förutom drop-in-vaccinering har vårdcentralerna planerat in riktade insatser för att nå grupper som är svåra att nå med vaccininformation.

– Vi ser att vaccinationstäckningen är mindre i olika grupper och då framför allt i områden där det bor många med utländsk bakgrund. Därför vill vi komma ut till dessa områden och erbjuda vaccin, säger Birgitta.

För att nå ut till de nämnda grupperna har vårdcentralerna planerat in ett besök på SFI (Svenska För Invandrare) på Vetlanda lärcentrum.

– Vi kommer att vara på plats den 23 september, mellan klockan 13 och 17. Då har vi med oss hälsokommunikatörer som kan hjälpa oss att berätta om vaccinet på flera språk och som kan hjälpa till att fylla i lappar åt deltagarna, säger Birgitta.

– De får information under förmiddagen med tolk om det behövs, så det känns jättebra att vi kan komma dit på eftermiddagen när alla är informerade, lägger Frida till.

Vill nå fler unga

Sist men inte minst vill Vetlandas vårdcentraler att fler unga ska vaccinera sig. Birgitta berättar att alla gymnasieungdomar är välkomna till vaccinationscentralen för att vaccinera sig, men att de även kommer att bli erbjuda drop-in-vaccinering på skolan den 30 september.

– För att inte ungdomarna ska känna att de förlorar så mycket undervisningstid kommer vi att vara på plats på Njudungsgymnasiet i tre timmar och erbjuda drop-in-vaccinering, avslutar hon.

Datum att hålla koll på

  • Den 29 september slopas deltagarbegränsningar vid allmänna och privata sammankomster.
  • Den 23 september, mellan klockan 13 och 17, är vårdcentralerna på plats på Vetlanda Lärcentrums SFI för att erbjuda deltagarna vaccin.
  • Den 30 september har gymnasieeleverna möjlighet att vaccinera sig på plats på Njudungsgymnasiet.
  • Från och med den 4 oktober hittar du vaccinationscentralen i Team Sportias gamla lokal bredvid Ica Maxi.
  • Varje torsdag till och med den 21 oktober har du möjlighet att drop-in-vaccinera dig utan att boka tid i förväg. Drop-in-vaccineringen är öppen klockan 8–17.