Vaccinera dig med två doser

Fler och fler vaccinerar sig mot corona­viruset, något som visar sig tydligt på det minskande antalet inlagda patienter på länets sjukhus. Men en ny mutation av viruset har tagit sig in i Sverige och det har blivit än viktigare att vaccinera sig för att få stopp på pandemin.

Två vaccinampuller.

Vaccinationen mot coronaviruset pågår för fullt i Hydro Arena, där Vetlandas vårdcentraler har samlats för att tillsammans vaccinera Vetlanda kommuns invånare.

– Vi tycker att det flyter på bra. Den 21 juni fick vi en rapport som sa att 52 procent i åldersgruppen 30-39 år antingen hade fått sin första dos eller åtminstone bokat en tid. Nu hoppas vi att de resterande 48 procenten hänger på, säger Marie Rooth som är verksamhetschef på Vårdcentralen Aroma.

Det har gått drygt en vecka sedan vaccintiderna släpptes för alla över 30 år. Tiderna släpptes tidigare än väntat eftersom åldersgruppen 40+ haft många lediga tider som inte bokats upp.

– 40-plussarna har ramlat in lite i efterhand och då har man i stället haft svårt att få tider, så det är bra om man kan vara med och boka sin tid när ens egen åldersgrupp är aktuell, berättar Marie.

Om allting går som det ska räknar vårdcentralerna med att öppna upp för alla över 18 år inom ett par veckor.

Viktigt med två doser

Marie berättar vidare att det just nu är särskilt viktigt att vaccinera sig, med båda doserna.

– Det är alltid viktigt, men just nu sprids det nya deltaviruset som man tror kan vara mer smittsamt. Där vet vi att en dos inte har så god skyddseffekt, det är först när man har tagit två doser.

Under vaccineringens gång har flera personer uteblivit från sin andra vaccinationstid, vilket ställer till problem för vårdcentralerna. När patienten får sin första dos bokas en tid för dos två, då reserveras också en dos av vaccinet för den patienten.

– Det är viktigt att se till att man kan komma för den andra dosen. En del vill ändra tid, men det är jättesvårt att ändra eftersom vi fått ett visst antal doser och reserverat dem, förklarar Marie.