Vårdpersonal gör sig redo inför vaccinering på Hydro arena

Båsen är klara, stolarna utställda och skyltningen börjar komma på plats. I veckan förberedde sig sjukvårds­personalen från vård­centralerna inför vaccinations­starten på Hydro arena.

Jane Broling Danielsson i Hydro arena

De tre vårdcentralerna som samarbetar kring massvaccinationen besökte i veckan Hydro arena med sin personal. Här ger Jane Broling Danielsson från Bra Liv sina medarbetare information inför arbetet som drar igång i mitten på nästa vecka.

Hockey­hallen, som har röda dörrar, ligger längst till höger när man står framför Hydro arena. Här inne pågår nu förberedelserna inför mass­vaccinationerna som startar på onsdag 5 maj. Sex vaccinations­bås har ställts iordning tillsammans med stolar där de som vaccinerats får sitta ner en stund efteråt för observation. Nödvändig utrustning som sjukvårds­materiel och skyltning börjar komma på plats. I veckan fick personalen som ska jobba med att vaccinera Vetlanda­borna i arenan en genom­gång av hur det kommer att gå till.

– Det är väl förberett och lokalen ger goda möjligheter att hålla avstånd, vilket känns tryggt. Jag tror att detta kommer att bli en bra arbets­miljö, säger Jane Broling Daniels­son, verksamhets­chef Bra Liv, som guidade runt ett tiotal medarbetare tillsammans med kollegan Birgitta Petersson under tisdagen.

Tidigare under dagen hade personal från Unicare och Aroma haft samma genom­gång med sina medarbetare. De tre vård­centralerna hjälps åt med vaccinationerna och kommer att bemanna Hydro arena tillsammans under den period som mass­vaccinationen pågår.

Tydligt flöde

Personal i gula västar kommer att finnas på plats för att guida patienterna rätt och se till att personer släpps in på arenan på ett smitt­säkert sätt. Den som ska vaccineras går in genom de röda dörrarna, håller till vänster och följer markeringarna bort mot vaccin­båsen. I varje bås jobbar en sjukvårds­personal som vaccinerar, bokar tid för dos två och slussar patienten vidare till observations­plats.

– Det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt att skapa ett jämnt och smitt­säkert flöde. Det ska inte finnas några tvek­samheter kring vart man ska ta vägen som patient. Det kommer att sättas upp staket och markeringar så att det blir väldigt tydligt var man ska gå, säger Jane Broling Danielsson.

Den som fått sitt vaccin och suttit sin observations­tid lämnar arenan genom att promenera rakt fram och ut genom hallens sido­dörr.

Vaccinleveranserna styr

Under genom­gången fick personalen information om allt från säkerhets­rutiner och schema­läggning till hur belysningen fungerar i hallen. Varje vaccinations­pass kommer att ledas av en arbets­ledare och det finns alltid läkare i beredskap på någon av vård­centralerna.

Vaccin­doserna kommer att levereras till arenan inför varje ny vaccinations­dag och förvaras alltså inte i hockey­hallen.

Hur många dagar i veckan vaccination kommer att ske och hur många som kan vaccineras varje dag styrs av vaccin­leveranserna. Alla lediga tider läggs upp på webben och du som är aktuell för vaccination bokar själv din tid på 1177.se. Du behöver inte vara inloggad för att boka tid.

Du som har fått din första dos och har en tid för andra­dosen kommer att vaccineras i Hydro arena.

Att tänka på

Att vaccineras mot covid-19 är gratis. Det enda du behöver ha med dig är legitimation. Det är också bra att tänka på din klädsel, ha gärna kort­ärmat på dig under jackan eller ett plagg med vidare ärm som är enkel att kavla upp.

Du ska inte gå och vaccinera dig om du har symtom. Har du en bokad tid och blir sjuk hör du av dig till din vård­­central.

Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden och rekommendationerna även när du är vaccinerad.