Ny period med hämtlunch för gymnasieelever

Kommun­styrelsen har beslutat att återinföra hämt­lunch för gymnasie­elever två dagar i veckan. Nu blir det också möjligt att hämta lunch på skolorna, vilket ska ge fler elever utanför central­orten tillgång till erbjudandet.

Majoriteten i matsal. Monica Samuelsson, Dan Ljungström, Henrik Tvarnö, Rune Solid.

Majoriteten i form av Monica Samuelsson (KD), Dan Ljungström (C), Henrik Tvarnö (S) och Rune Solid (L) menar att hämtluncherna är viktiga för både näringsliv och elever.

Som ett sätt att stödja närings­livet i en ansträngd tid beslutade kommun­styrelsen förra våren att gymnasie­eleverna, som på grund av corona­pandemin studerar hemifrån, kunde hämta lunch på restaurang två dagar i veckan. Nu gör vi det igen. Från och med måndag 18 januari kan gymnasie­elever hämta lunch på anslutna restauranger. Nytt är att även skol­köken finns med, det gäller samtliga kransorter samt Withala­skolan och Tomas­lunds­skolan.

– Vi har lagt till alla skolor utanför central­orten så att även elever som bor i ytter­områdena och har långt till restaurangerna ska kunna hämta en mat­låda. Vi når kanske inte alla, en del bor långt ifrån skolorna också, men vi når fler än vi gjorde förra gången, säger kostchef Lena Ottosson.

Länk för att välja

Precis som tidigare får alla elever en länk via mejl och väljer bland de restauranger som anslutit sig. Länken visas upp som betalning och lunchen kan hämtas samma dag klockan 11-16.

Väljer man skollunch gäller beställningen för nästa dag, så om du vill hämta skollunch behöver du tänka en dag i förväg.

– Köken behöver lite framförhållning för att hantera antalet portioner och för att inte varmhållningen ska bli för lång, förklarar Lena Ottosson.

Skollunch hämtas klockan 11-12.15.

Erbjudandet om elevlunch kan utnyttjas två gånger i veckan. Den som vill äta ute fler gånger än så får själv betala för detta. Efter beslutet ska måltids­service gå ut med ett förfrågnings­underlag till restaurangerna och enligt Lena Ottosson är intresset fortsatt stort. För att vara med måste man kunna erbjuda minst två lunchalternativ varje dag, varav ett vegetariskt. Lunchen ska tas med hem. För detta får restaurangerna ersättning av kommunen med 70 kronor per portion.

Tänk på avståndet

Beslutet om elevluncher gäller från måndag 18 januari till dess att skollunch serveras som vanligt, dock längst till och med 4 mars.

– Detta var ett uppskattat initiativ i våras som vi nu bygger vidare eftersom vi ser att det gynnar både näringsliv och elever, säger kommun­styrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) som tillsammans med Dan Ljungström (C), Monica Samuelsson (KD) och Rune Solid (L) står bakom förslaget och som vädjar till alla inblandade att upprätthålla smittskydds­rutinerna för att hämt­luncherna ska kunna ske på ett säkert sätt.

– Det är viktigt att alla tänker sig för och håller avstånd när man hämtar sin lunch, där har både eleverna och restauranger ett ansvar.

Även för dig som studerar på annan ort

Något som skiljer sig från den förra perioden är att även gymnasieelever som går i skolan i andra städer får ta del av erbjudandet. Kravet är att eleven ska vara folkbokförd i Vetlanda kommun.

– Vi har gymnasieelever som läser i andra städer och många är hemma i Vetlanda kommun när deras skolor har undervisning på distans. På det här sättet får även de ta del av erbjudandet, säger Monica Samuelsson (KD).

Gymnasieelever som läser i andra städer kommer att bli tillagda i systemet och få en länk via mejl, på precis samma sätt som Njudungsgymnasiets elever.