Bra jobb och tydliga rutiner bidrog till minskad smittspridning

En person vid ett gruppboende drabbades tidigare i år av covid 19. Tack vare personalen och de tydliga rutiner som finns inom vård och omsorg så har ingen mer på boendet blivit drabbad.

Tydliga rutiner bidrog till minskad smittspridning

Angelica Helin, Johanna Carlsson och Bahjo Abdulkadir jobbar alla på boendet där en person tidigare i år drabbades av covid 19. De är själva nöjda med sin insats och glada över att allt gick bra.

Det var tidigare i år som en person på boendet började visa symtom på covid 19.

– Vi larmade direkt när vi märkte att personen uppvisade symtom. Vi kunde också isolera personen i sin lägenhet. Sen gjordes tester som visade att det handlade om covid 19, säger Johanna Carlsson, undersköterska på boendet.

Brukaren fick feber och blev väldigt trött, men hade lindriga symtom.

– Det är klart att vi blev oroliga men vi kände oss trygga med varandra. Det var värre innan vi visste säkert att det handlade om covid 19, det kändes ändå bättre när vi visste vad det rörde sig om, säger Angelica Helin som också är undersköterska.

Även den drabbade kände viss oro.

– Vi pratade mycket med personen och försökte lugna. Släktingar skickade också gåvor för att peppa, säger Johanna Carlsson.

För att förhindra smittspridning användes skyddsutrustning som visir, handskar och förkläden.

– Vi var väldigt noga med att hålla oss uppdaterade om säkerhetsrutinerna. Vi försökte även se till att inte flera olika personer ur personalen besökte brukaren under samma dag, säger Johanna Carlsson.

Brukaren var sjuk i fyra veckor och kunde sedan friskförklaras.

– Förhoppningsvis händer inte detta igen men om det skulle göra det är vi förberedda. Det känns väldigt skönt att det gick så bra och att brukaren i dag är frisk, säger Johanna Carlsson.

Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef tycker att situation hanterades väldigt bra.

– Alla medarbetare på boendet hanterade situationen på ett föredömligt sätt. De har följt alla rutiner och det har resulterat i att det inte blivit någon smittspridning. Det är ett omfattande arbete att se till att viruset inte sprids vidare, säger hon.