Nu kan du träffa dina anhöriga igen - på ett säkert sätt

Har du en nära anhörig som du varken kan eller får träffa på grund av den rådande corona­pandemin? Nu kan ni ses igen, digitalt. Ni kommer kunna pratas vid via Skype eller Face­time och du behöver inte ens lämna hemmet.

Henrik Ahlgren, kvalitets- och utvecklingschef på Vetlanda kommun, tror att det kan bli väldigt uppskattat att få träffa sina anhöriga igen.

Många av oss upplevde säkert redan innan corona­pandemin slog till att det var svårt att hinna träffa vänner och familj. Smittorisken gör det nu extra svårt att träffa nära och kära, fira födelse­dagar eller rent av bara ta en kort pratstund med en kopp kaffe i handen. Detta vill vi på Vetlanda kommun ändra på, genom att införa möjligheten att samtala med anhöriga via videosamtal.

Hemma eller på Norrgården

Det finns två olika alternativ för dessa samtal. Det ena är för dig med tillgång till nödvändig teknik i hemmet, och det andra är för dig som inte har tillgång till detta.

Du som har tillgång till tekniken hemma kan ringa till det boende där din anhörige bor, för att sedan boka en tid för samtalet. Det som behövs är en smart­phone, en surf­platta eller en dator, med tillgång till Skype eller Facetime, en giltig e-post­adress och en bokad tid. När tiden är inne ringer personalen på boendet upp dig via din e-postadress. Allt den boende behöver göra är att slå sig ned och vänta på att samtalet ska börja. Eftersom samtalet görs i video­format kommer ni inte bara kunna hör varandra, ni kan också se och vinka till varandra. Detta minskar förhoppningsvis ensamhetskänslan för många.

– Vi tror att detta kan bli mycket uppskattat. Alla familje­medlemmar kan delta vid dessa samtal, säger Henrik Ahlgren, kvalitets- och utvecklings­chef på Vetlanda kommun.

Lyckad premiär

Äldre­boendet Österliden i Holsbybrunn har haft premiär för ett digitalt samtal, mellan boende och barnbarn. Samtalet gick som planerat och var mycket uppskattat.

– Även familjens hund dök upp i samtalet. Det var ju tur för oss, så vi kunde ta en bild till Instagram. Därigenom har fler familjer fått intresse för idén och vi har redan nya inbokade samtal i veckan, säger Susanne Olaison, aktiverings­ledare på Österliden. Man kan även skicka en bildhälsning, för de som inte orkar hålla ett långt samtal.

För dig som inte har tillgång till tekniken på hemma­plan, är det möjligt att kontakta Emma Croona, anhörig­konsulent på Norrgården i Vetlanda. Även här får du ringa och boka in en tid för samtalet, den enda skillnaden är att du får ta dig till Norr­gården. Här kommer du få tillgång till en dator eller en surf­platta för att kunna genom­föra samtalet på plats. Det viktiga är att du har med dig e-postadressen till den anhörige du vill kontakta.

– Det blir lite som ett besök hos frisören, du behöver bara dyka upp, slå dig ned och börja prata. Du kan även ta med dig en termos med kaffe, så kan ni som pratar dela en liten kaffestund tillsammans, säger Emma Croona.

Hur kommer detta fungera med tanke på smitto­risken då?

– Vi har endast några få boknings­bara tider om dagen. De som kommer hit ska inte behöva möta nästa gäst i dörren och allt tekniskt material hanterar jag, säger Emma.

Digitaliserings­arbetet skyndas på i den rådande situationen, men även utan smittspridning anses dessa digitala möten vara ett bra alternativ för att hålla kontakt med sina anhöriga utan att behöva resa långt för att ses.

– Att det blir lite påskyndat just nu är faktiskt väldigt positivt, säger Henrik. Mormor eller morfar som bor i en annan stad kanske äntligen kan vara med på sitt barnbarns födelsedags­kalas, fast med en egen liten tårtbit hemmavid. Vi ser detta som en början och om det fungerar bra och blir lyckat kan vi säkert utöka.