Så firas studenten i Vetlanda

Det blir ett annorlunda firande när studenterna vinkar adjö till Njudungsgymnasiet den 12 juni. Efterlängtade aktiviteter som fotografering, mösspåtagning och utspring kommer att bli av, men under lite annorlunda former. Dessutom blir det livesändning från skolan för att så många som möjligt ska kunna ta del av firandet.

Anna Ullman, Linn Rutgersson och Lina Karlsson framför Gallerian på Njudungsgymnasiet.

Studenterna Linn Rutgersson och Lina Karlsson är nöjda med hur årets studentfirande genomförs. Här står de bredvid gymnasiechefen Anna Ullman.

Studentdagen har varit en het fråga under coronapandemin och för Njudungsgymnasiet har det hela tiden varit prio ett att lösa ett minnesvärt studentfirande för avgångseleverna. Personalen på skolan har tillsammans med elevkåren planerat en studentdag utifrån de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram.

– Vi har stämt av upplägget med både smittskyddsläkare och polis, säger Anna Ullman som är gymnasiechef.

Upplägget för dagen består av fotografering, mösspåtagning, stipendieutdelning, samkväm i matsalen, betygsutdelning och utspring. Däremot blir det inga studentflak efter att Transportstyrelsen beslutat att inte tillåta dessa.

– Vi vill göra det så likt ett vanligt firande som möjligt, för att alla studenter ska kunna ta studenten på det sätt de så länge har längtat efter, säger Anna Ullman.

För eleverna själva finns det naturligtvis en besvikelse över att firandet inte blir riktigt som vanligt, men studenterna Linn Rutgersson och Lina Karlsson är ändå nöjda med hur firandet genomförs.

– I början var det en stor besvikelse, så klart. Men sen har vi fått vara med och tycka till och vi har haft regelbundna möten med skolan. Vi känner att vi fick till den bästa lösningen vi kunde tänka oss med tanke på de restriktioner vi måste förhålla oss till, berättar Lina Karlsson.

Den stora skillnaden mot ett vanligt studentfirande är så klart restriktionerna kring antalet besökare och hur många som får vara på plats samtidigt. För att ändå kunna genomföra studentdagen kommer studenterna att gå in via en ingång och ut genom en annan. Det kommer heller aldrig vara fler än 50 personer i någon lokal.

– Klasserna kommer att springa ut under hela dagen, med ordentligt med tid emellan för att undvika folksamlingar, säger Anna Ullman.

Restriktioner att förhålla sig till

Under hela dagen ska såväl studenter som personal och anhöriga tänka på social distansering. Vid utspring får max två anhöriga möta respektive student. Övriga som vill uppvakta studenterna hänvisas till att göra detta på en annan plats.

– Vi kommer att skicka hem armband som de anhöriga ska visa upp för att få komma in på området.

Om folksamlingen blir för stor under dagen kan skolan behöva avbryta firandet. Det är därför viktigt att alla berörda respekterar tider och restriktioner.

Livesändning från firandet

För att så många som möjligt ändå ska kunna ta del av firandet ordnar skolan med en livesändning under dagen. Där kan alla som är intresserade få se när studenterna springer ut, men också ta del av firandet inifrån skolan och till exempel se stipendieutdelningen i aulan.

– Vi vill så klart att anhöriga och stipendieutdelare ska kunna delta på något sätt, för det är ju en stor dag, säger Anna Ullman.

Exakt vilken kanal livesändningen ska visas i bestäms längre fram.