Femtinge teater tar kulturen till vården

Vad gör man när större evenemang inte kan arrangeras och äldre­omsorgen inte får besökas? Om du frågar Femtinge teater så är svaret bus­enkelt: Du sätter upp en skräddar­sydd show om folk­parkernas glans­dagar, utomhus, på behörigt avstånd från publiken på kommunens särskilda boenden.

Linda och Hans-Åke Andersson i Femtinge teater är finklädda och ler mot kameran

Femtinge teater ska underhålla boende på Vetlanda kommuns särskilda boenden.

Linda Elaine Byman beskriver ”Kultur i vården” som ett av Femtinge teaters olika ben. Konceptet bygger på kortare föreställningar som är skräddarsydda för målgruppen och det är något som Femtinge gjort sedan långt innan coronakrisen var ett faktum. Men den här gången blir det förstås lite annorlunda.

– Vi tar med en ljudanläggning och sen ställer vi oss utomhus på gården, på behörigt avstånd från publiken. Sen får de boende titta och lyssna från sina fönster, balkonger eller komma ut och sätta sig i solen, berättar Linda.

Den aktuella föreställningen kallas för Drömmen om folkparken och är ihopsatt av Linda och kollegan Hans-Åke Andersson. Det är en musikteater som tar med publiken på en resa genom folkparkens glansdagar på 50- och 60-talet.

– Det blir låtar med artister och grupper som många av de äldre känner igen. Det brukar vara många som blir glada och känner igen sig och berättar att det är vad de själva dansade till en gång i tiden, säger Linda.

Linda berättar att situationen för dem som artister och skådespelare har förändrats drastiskt och att de har blivit tvungna att hitta på alternativa lösningar.

– Hela vår turné har ställts in, men vi känner att kultur är något som behövs, så därför har vi startat något vi kallar för ”kulturbud”. Det går ut på att vi spelar på uteplatser hos folk och du kan beställa hem kulturupplevelsen precis som ett blomsterbud.

Ett samarbete mellan förvaltningar

Ann-Mari Forsberg som är kultursekreterare på Vetlanda kommun berättar att Femtinge teater tog kontakt med henne för att de ville erbjuda människor på boenden chansen att uppleva något glatt, trevligt och härligt med sångglädje och mycket igenkänning.

– De kommer farandes, har med sig all teknik och så ställer de upp vid ett särskilt boende så att de boende får uppleva detta på håll. Det gäller verkligen att tänka på avstånd och sådant, men det är väldigt roligt att det blir av i det läget som är, säger Ann-Mari.

Att Femtinge teater kan komma och underhålla är möjligt genom ett samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi har ställt in två musikcaféer på grund av corona och nu kan vi använda den budgeten tillsammans med vård och omsorg för människor som inte kan ta sig någonstans på samma sätt, berättar Ann-Mari.

Helena Ekdahl Gustafsson som är aktiveringsledare på Brobygården i Landsbro är också glad att kunna erbjuda de boende underhållning utöver det vanliga när coronaviruset satt käppar i hjulet för den vanliga aktiveringen.

– Det är tristess just nu när vi inte kan ha några gemensamma träffar. Vi försöker alltid ha något för alla, men nu kan vi inte samla så många och måste ha aktiveringen avdelningsvis, säger hon.

Totalt rör det sig om elva föreställningar som Femtinge teater ska genomföra. En på varje särskilt boende i Vetlanda kommun.

– Det ska bli superskoj, verkligen jättetrevligt. De har en sådan repertoar som går hem här. Det är ju gamla folkparksentusiaster som bor här så det är sådant som gick hem när de var unga.

Sång och musik är något som brukar engagera de boende på Brobygården och andra boenden i kommunen.

– Alla känslor berörs med sång och musik. Även dementa som kanske inte ens minns vad de varit med om kan komma från föreställningen med en positiv känsla som sitter kvar, så det är jättebra, avslutar Helena Ekdahl Gustafsson.