Hydro skänker flergångs­visir till hemsjuk­vården

Med hjälp av 3D-teknik har Hydro tillverkat ett hundra­tal skydds­visir som man nu skänker till Vetlanda kommun. På torsdagen lämnades de över till hemsjuk­vården.

Hemsjukvården tar emot visir av Hydro.

På torsdagen överlämnades visiren till hemsjukvården på Norrgården.

Behovet av skydds­utrustning inom vård och omsorg under den pågående corona­pandemin har uppmärksammats på många håll. På Hydro bestämde man sig för att försöka hjälpa till.

Idén föddes när produkt­utvecklaren Per Andréen såg en bild på ett 3D-printat skyddsvisir.

– Jag fixade fram ett annat visir som jag trodde mer på, säger Per som i sitt arbete brukar hjälpa kunder med olika produkt­lösningar.

Via Hydros inköpskanaler lyckades Per Andréen hitta ett företag i Göteborg som kunde leverera plastskivor med utfrästa hål. Själva 3D-komponenterna designade han själv och de har producerats både på Hydro och i hans egen 3D-skrivare hemma, där han också monterat och gjort färdigt visiren.

– Jag har haft som en liten verkstad här, säger Per och skrattar.

Visiret består av en plast­skiva som monterats ihop med två stycken 3D-printade detaljer som fungerar som ventilations­kanal. Ett resårgummi­band håller visiret på plats. Plast­skivan är avtorkbar vilket innebär att den går att sprita och att visiren kan användas igen och igen.

Totalt har Per Andréen och Hydro producerat drygt hundra skyddsvisir och under torsdagen levererades en första laddning till hemsjuk­vården.

– Det känns bra att kunna hjälpa till och göra skillnad, säger Per Andréen.

Helen Karlsson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS i Vetlanda kommun, berättar att skydden är godkända att användas.

– Vi är naturligtvis väldigt glada och tacksamma över Hydros fina initiativ, säger hon.