Öppna förskolan på turné

Med anledning av corona­viruset har flera vårdnads­havare blivit ombedda att ha sina barn hemma i den mån det går. Då passar kommunens öppna förskola på att ge sig ut på turné för att erbjuda lite socialt umgänge för barn och vårdnads­havare som är hemma.

Tre kvinnor står och pratar framför en klätterställning i en lekpark.

Ingela Nyberg längst till vänster är glad att Victoria Björn och Monica Martinsson på Öppna förskolan ger sig ut på turné.

Tre kvinnor står och pratar framför en klätterställning i en lekpark.

Det är den öppna förskolan i Vetlanda kommun, med förskollärarna Victoria Björn och Monica Martinsson i spetsen, som tagit initiativet att ge sig ut på turné.

– Vi såg att permitterade vårdnadshavare och de som har barnen i 15-timmarsplacering uppmanades att vara hemma och då ville vi erbjuda något till dem. Föräldrar är vår målgrupp, berättar Monica Martinsson.

Den öppna förskolan är en del av Familjecentralen i Kärnhuset, det gamla stadshuset som även varit både polis- och brandstation. Verksamheten är inriktad på att ge stöd till föräldrar i allt från graviditeten och födseln till de tidiga åren i livet.

– När du väntar barn så erbjuds du en föräldrautbildning. Då kommer du en dag till Familjecentralen och träffar bland annat kvinnohälsovården om förlossning, barnhälsovården om barnets hälsa och så oss på Öppna förskolan, säger Victoria Björn.

Förskolan har flyttat ut

I normala fall finns Öppna förskolan i Kärnhusets lokaler och är öppen för barn mellan 0 och 5 år och deras vårdnadshavare. Där har de babyfik, sjunger tillsammans och diskuterar saker som barnuppfostran, ergonomiskt bärande, smitta och egenvård. De har även ett samarbete med biblioteket om vikten av att läsa. Men just nu är alla de där träffarna inställda.

– Vi har valt att flytta ut nu och kör gemensamma barnvagnspromenader varje måndag och onsdag. Och på tisdagar och fredagar går vi ut till en lekpark, säger Monica.

I tiden som är nu med många som är hemma vill Monica och Victoria ta öppna förskolan på turné dit behovet finns. De vill erbjuda lite socialt umgänge, lek och föräldrastöd till vårdnadshavare som kanske inte har det så lätt att komma in till centralorten.

– Vissa kanske inte har körkort eller av någon annan anledning inte kan ta sig till oss. Och vi är ju bara två så det är rätt lätt för oss att ta oss någon annanstans, säger Victoria.

– En del har ju oro och då vill vi vara där så de får träffa någon, säger Monica.

Ingela Nyberg som är verksamhetschef för förskolorna i Vetlanda kommun är glad att Monica och Victoria tagit ett sådant här initiativ. Hon beskriver det som en fin möjlighet och ett fantastiskt erbjudande från personalen.

– Vi pratar om vårdnadshavare som gör uppoffringar och hjälper oss i förskolan just nu, så jag tycker det är jätteroligt att vi kan erbjuda något tillbaka i form av en annan typ av pedagogisk verksamhet, säger hon.

Hur fungerar det?

Om du vill att Victoria och Monica ska ta den öppna förskolan till dig så klickar du på det här anmälningsformuläretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där får du fylla i vart du vill att de ska åka och hur många ni är. Det är viktigt att det inte blir fler än 50 personer.

– Det är redan flera som har anmält sitt intresse och nu i dagarna ska vi bland annat till Björköby, Ekenässjön, Bäckseda och några olika områden inne i Vetlanda, säger Victoria Björn.

Besök Öppna förskolan på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se hur det aktuella schemat ser ut.