Studenter får rikta in sig på ett annorlunda firande

Det traditionella student­firandet kommer med största sannolikhet att ställas in 2020, men att studenterna ska firas på ett eller annat sätt råder det inget tvivel om. Njudungs­gymnasiet anpassar sig efter rådande omständig­heter och ser samtidigt över alternativ för hur Vetlandas studenter ska få ett värdigt avslut.

Anna Ullman står utanför entrén där studenterna brukar springa ut.

På ett eller annat sätt är förhoppningen att studenterna ska kunna springa ut genom entrén som syns bakom gymnasiechef Anna Ullman.

Under måndagen har gymnasiechefen Anna Ullman haft möte med skolans elevkår för att diskutera hur de kan ordna firandet så bra som möjligt för avgångseleverna.

– Studenten kommer att firas på något sätt runt den 12 juni. Hur och i vilken form har vi inte bestämt ännu, men vi håller på att diskutera med eleverna, säger hon.

Hon beskriver situationen som otroligt tråkig och menar att årets studenter har en väldig otur som blir drabbade på ett sådant här sätt när läget i världen är som det är.

– Det är jätteviktigt att studenterna får ett avslut och får känna att de slutar gymnasiet. Det är ju en av de sakerna i livet som man ser fram emot allra längst och sen ska minnas för resten av livet.

Att inte fler än 50 personer får vara på samma plats är naturligtvis något som försvårar planerna för firandet och Anna Ullman menar att det kommer krävas ett hårt arbete för att komma fram till en lösning som gör studenterna rättvisa.

– Vi kommer att sitta ner med elevkåren varje måndag och diskutera hur vi ska lösa det på bästa sätt. Vi är väldigt måna om att det ska bli så bra som möjligt för studenterna.

Samtidigt är det inte helt klart att det traditionella firandet ställs in, även om det med största sannolikhet blir så.

– Det är en gammal tradition som vi kan väldigt väl. Skulle läget förändras helt och hållet och man drar tillbaka alla restriktioner, då är det bara för oss att trycka på knappen och köra, säger Anna Ullman.

Kommer livesända studenten

Under studentdagen kommer Njudungsgymnasiet att livesända firandet som ett sätt att hålla nere antalet besökare.

– I och med att vi inte får samla fler än 50 personer vill vi att familjemedlemmar och vänner ska få vara med via livesändningen i stället.

Hur livesändningen ska gå till och hur firandet kommer se ut är alltså inte klart än, men tanken är att så många som möjligt som vill ta del av studenternas firande ska få göra det på tryggt och säkert avstånd.

Balen i fara

I slutet av maj eller början av juni brukar studenterna beträda den röda mattan på studentbalen. De senaste åren har det skett vid Hydro Arena, men i år var tanken att balen skulle vara tillbaka i klassiska Östanå. Hur det blir med årets bal är ännu oklart, men läget ser inte så ljust ut.

– Vi kommer att ta ett beslut om balen i början av maj. Men tyvärr ser det inte så positivt ut, för vi måste hålla oss till de rekommendationer som finns och anpassa oss, säger Anna Ullman.