Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Enhet för corona skapas på Bäckagården

En korttidenhet skapas nu på Bäckagården för att kunna ta emot patienter med covid-19 som kommer hem från sjukhus men inte är redo för att bo själva.

Bäckagården exteriörbild

En kortidsenhet för coronapatienter skapas nu på Bäckagården för att ta emot patienter som är utskrivningsklara från sjukhus men behöver hjälp med exempelvis övervakning av andningen.

Vetlanda kommun gör sig nu redo för att ta emot patienter smittade med covid-19 som är utskrivnings­klara på sjukhus. Det kan vara människor som vårdats på intensiv­vårds­avdelning men också de som har lindrigare symtom. På korttids­enheten kan de få det stöd de behöver innan de tillfrisknat och kan flytta tillbaka till sin egen bostad eller särskilt boende, det kan exempelvis handla om att övervaka andningen.

Genom att skapa en mellan­vård på det här sättet kan vi isolera smittan vilket minskar risken för smittspridning samtidigt som den här gruppen möts av personal med spets­kompetens, säger vård- och omsorgs­chef Marianne Karlsson.

Det handlar om sex platser i rymliga lokaler på Bäckagården där varje person får ett eget rum. Personal­gruppen som består av den ordinarie personalen, totalt ett tiotal personer, både sjuk­sköterskor och under­sköterskor, är knuten enbart till denna avdelning för att inte riskera att föra smittan vidare.

Vi har höjt bemanningen på boendet nattetid för att personalen inte ska gå mellan enheterna, säger Marianne Karlsson och tillägger att personalen kommer att ha tillgång till den skydds­utrustning som krävs för att vårda smittade patienter.

Marianne Karlsson bedömer att sex platser är tillräckligt för en kommun av Vetlandas storlek.

Det är väldigt svårt att säga hur många som kommer komma, det är behovet som styr. Men nu har vi frigjort platser och har rätt förutsättningar och möjligheter att ta emot patienter omgående, säger hon.