Fler kan behövas i vården

Medarbetare inom Vetlanda kommun kan få byta yrke under coronapandemin, om de vill. Med hjälp av en enkät vill kommunen ta reda på om det finns medarbetare som har vårdutbildning men som jobbar med något annat just nu.

Vård- och omsorg

Kommunen vill nu se om det finns medarbetare som har någon form av vårdutbildning och som skulle kunna tänka sig att byta yrke under en period.

Vetlanda kommun rustar för framtiden och den utveckling som kan komma med pandemin som nu råder. Med hjälp av en enkät vill vi få reda på om det finns medarbetare som har någon form av vårdutbildning och som skulle kunna tänka sig att byta yrke under en period.

Främst handlar det om utbildade sjuksköterskor, undersköterskor eller personer med annan relevant vårdutbildning.

– Vi vill förbereda oss och se till att det finns personal om läget skulle förändras och vi skulle få ont om arbetskraft, säger vård- och omsorgschefen Marianne Karlsson.

I dagsläget är det betydligt högre frånvaro än normalt hos vård- och omsorg.

– Men än så länge klarar vi oss, mycket tack vare att vi får in personal genom bemanningsenheten. Men vi tror att det kommer att behövas mer personal med utbildning längre fram, för att vi ska kunna fortsätta med samma vård som i dag, säger Marianne Karlsson.

Osäkert läge

Enkäten ska skickas ut till alla medarbetare på Vetlanda kommun under veckan.

– Förhoppningen är att några ska anmäla sitt intresse. Vi är glada för varje vecka man kan tänka sig att hoppa in. Vi befinner oss i ett väldigt osäkert läge just nu och det är bra om vi kan vara förberedda.