Utelunch ska stötta restauranger i coronatider

För att stötta näringslivet har kommunstyrelsen beslutat att skjuta till pengar så att Njudungsgymnasiets elever kan hämta lunch på restaurang två dagar i veckan under april månad.

En tjej med Espresso House-jacka håller upp en matlåda

Nathalie Gunnarsson på Espresso House är positiv till att gymnasieelever får hämta lunch i restaurangerna runt om i kommunen.

Konceptet med utelunch för gymnasieelever prövas nu på flera håll i landet. Ett sätt för kommunerna att stötta företag som har det extra tufft med sviktande kundunderlag under den pågående coronapandemin. Nu hakar även Vetlanda kommun på och erbjuder eleverna på Njudungsgymnasiet möjlighet att hämta lunch på stan två gånger i veckan.

- Eftersom undervisningen på gymnasiet nu drivs på distans så har vi kunnat spara pengar motsvarande råvarukostnaderna för en lunch i veckan. Därför tyckte vi att detta kunde vara en bra idé att pröva, säger kostchef Lena Ottosson.

Eleverna kommer att få ett mejl varje dag där de får välja en av de restauranger som anslutit sig. Två gånger i veckan finns möjlighet att utnyttja erbjudandet. Den som vill äta ute fler gånger än så får själv betala för detta.

Restaurangerna runt om i kommunen får under torsdagen den 2 april en förfrågan om att delta via Nuvab. För att vara med måste man kunna erbjuda minst två lunchalternativ varje dag, varav ett vegetariskt. Lunchen ska kunna tas med hem. För detta får restaurangerna ersättning av kommunen med 70 kronor per portion.

- Vi behöver tänka brett och hjälpas åt. Detta är ett sätt för oss att ge näringslivet stöd samtidigt som det förhoppningsvis ska kunna vara del i att rädda jobben kvar inom branschen, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S).

Möjligheten att äta elevlunch gäller vardagar från och med fredag 3 april och så länge skolrestaurangen är stängd, dock längst till 29 april 2020. Möjligheten att äta lunch finns även under påsklovet, dock inte röda dagar.