Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Här får eleverna kunskap på håll

Sedan corona­viruset intog Sverige har samhället förändrats drastiskt, om än tillfälligt. Njudungs­gymnasiet är inget undantag. Här är korridorerna tomma medan de cirka 1000 eleverna får sin under­visning på distans.

En lärare har hörlurar på sig och skriver på en smartboard framför ett tomt klassrum.

Mehmet Mehmeti får undervisa via nätet när klassrummen står tomma.

Helt öde är det kanske inte, både lärare och övrig personal är på plats som vanligt, men i klassrummen ekar det tomt. I stället för att ställa sig framme vid katedern får lärarna rikta in sig på att fjärrundervisa framför datorskärmen.

– De har fått uppmaningen att försöka synliggöra varje elev så att de har daglig kontakt. Men det är givetvis en utmaning, säger skolchef Henrik Wågesson.

Bättre än förväntat

Henrik Wågesson berättar att det är en stor omställning för både personal och elever. Framför allt är det svårt att undervisa i de praktiska ämnena.

– Vi har både arbetsplatsförlagt lärande och praktiska moment som inte är möjliga att göra hemma, så det är där de största utmaningarna ligger. Vi måste kunna skaffa trovärdiga underlag för betygsättning. Men lärarna gör verkligen ett fantastiskt jobb.

Lärarna har själva tagit många initiativ och brinner för att lösa den här udda situationen som uppstått. Totalt sett beskriver skolchefen det som att distansundervisningen har funkat bättre än förväntat.

– Det är naturligtvis en oerhörd skillnad att alla plötsligt ska vara hemma och vi ska vända om och ge distans- och fjärrundervisning. Men det sprudlar om lärarna, det är väldigt kreativt. De delar idéer med varandra och hittar lösningar.

Arbetet utförs genom elektroniska tjänster som Microsoft Teams och OneNote, men en del av kommunikationen kan också ske genom barn- och utbildningsförvaltningens egen kanal, Vklass.

– Det mesta sker live genom så kallad fjärrundervisning. Vi har försökt lösa det så att både lärare och elever ska kunna följa sina vanliga scheman.

Få tekniska problem

Från en dag till en annan gick alla Sveriges gymnasieskolor plötsligt över till distansundervisning. Det är en ny typ av belastning som kan påverka även stora tjänster som Microsoft Teams. Henrik Wågesson har full förståelse för att problem kan uppstå men menar samtidigt att så inte har varit fallet.

– Det har också fungerat över förväntan. Ett fåtal elever har haft problem med sin uppkoppling, men det jobbar vi med så att de ska komma åt internet och allt de behöver.

Och hemma i sofforna är eleverna med på noterna.

– De flesta deltar. Det är en väldigt liten grupp av våra cirka 1000 elever som har varit svåra att få kontakt med, men i övrigt så är det bra närvaro, avslutar Henrik Wågesson.