Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Daglig verksamhet tillverkar skyddsvisir till vården

Overheadblad i plast, två skumgummibitar och ett band. Med enkla medel skapar deltagarna i daglig verksamhet skyddsvisir som kan användas av vårdpersonal.

Egentillverkat skyddsvisir

Med overheadblad och en stor portion kreativitet tillverkar nu deltagarna inom daglig verksamhet skyddsvisir till personalen inom vård och omsorg.

Inom vård- och omsorgs­förvaltningen bygger man nu upp lagren av skydds­utrustning genom kreativitet. Enkla skyddsvisir tillverkas av overhead­blad i plast som fästs på ett band tillsammans med ett par bitar skumgummi.

Vi fick tips från Smittskydds­enheten och tänkte att vi testar, säger Helen Karlsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Vetlanda kommun.

Skyddsvisiren har diskuterats med regionens avdelning för smittskydd och vårdhygien och Vetlanda kommun har fått klartecken att de kan användas på ett säkert sätt.

Meningsfull uppgift

De kreativa visiren tillverkas av deltagarna i funktionshinder­omsorgens dagliga verksamhet.

Det är en bra och meningsfull uppgift eftersom vi vet var skydden ska användas. Jag tror också att alla tyckte det var kul att få vara med och hjälpa till så här i coronatider, säger områdes­chef Anna Lindberg.

Dagliga verksamheten har fått i uppdrag att ta fram 200 stycken till att börja med, arbetet påbörjades under torsdagseftermiddagen.

Vi har ett lager så vi klarar oss ett tag till, men med dessa kan vi fylla på för framtiden, säger Helen Karlsson som passar på att efterlysa fler overhead­blad.

Är det någon verksamhet som har blad liggande som inte används så tar vi gärna emot dem.

Handsprit och munskydd är annan skydds­utrustning som fortfarande finns i lager, men som börjar ta slut. Från leverantörs­håll prioriteras just nu ambulans-, akut- och intensiv­vårdsverksamhet, men skulle Vetlanda kommun få ett större utbrott av covid19 kommer vi att prioriteras upp.

När det gäller andningsskydd och munskydd är det svårare att hitta egna lösningar eftersom de måste vara godkända för att förhindra droppsmitta, säger Helen Karlsson.